Han vill göra bingo till den nya hipsterhobbyn

"Det är socialt och spännande!" Branimir Cupic struntar i fördomarna - i hela sitt yrkesverksamma liv har han sysslat med något av det roligaste han vet: bingo. Snart slår han upp portarna till Göteborgs första bingosalong.

  • Publicerad 10:59, 13 nov 2016

Gymnasieårens håltimmar spenderar nog de flesta med att drälla runt i korridorer, eventuellt med en avstickare till närmsta godisinrättning och/eller rökrutan.

Branimir Cupic hade andra intressen, och lyckligtvis är det inte långt mellan Burgårdens gymnasium och bingohallen på Kungsgatan. Han minns tillbaka och ler.

– En gång vann jag 10.000 kronor.

Branimirs uppväxt var "helt vanlig" och ägde rum med en ensamstående mamma i Gårdsten. Jahaja, tänker ni nu. Men bingo var faktiskt inte hennes kopp te.

– Mina föräldrar har aldrig sysslat med det. Pappa gillade nog att spela, men inte bingo, säger han.

Nej, intresset väcktes strax efter värnplikten genom en fotbollsdomarkollega som tog med honom till Angereds bingohall. Branimir fastnade för spelet och sedan den dagen har brickor, nummer och utrop fyllt hans dagar.

Bingo - snart i en hipsterkalender nära dig?

Den kommande bingosalongen på Wieselgrensplatsen håller på att kläs i tapeter med gyllene mönster. För det är en salong, inte en hall, understryker Branimir Cupic. Han vill att det ska vara elegant men hemtrevligt.

För även om bingons rykte börjar återupprättas - i England spelar hipsters numera Rebel Bingo till sina pints, och i Sverige hävdar nättidningen KIT att bingohallar kommer bli nästa hippa grej -  är det svårt att bortse från spelets seniorbetonade aura.

– Det målas ju alltid upp så i populärkulturen, säger Branimir Cupic något frustrerat. Men det handlar om okunskap och är långt ifrån sanningen.

Enligt honom är gemene mans bingobild förlegad och inte sällan hämtad från tiden då vi fick röka inomhus. Förutom andas ren luft kan dagens bingoentusiaster spela på digitala brickor och utropen är numera automatiserade.

– Bilden av bingoutroparens ’Bertil… sju” tror jag bidrar till stigmatiseringen. Det blir lite löjeväckande, säger Branimir Cupic.

Tv:s Bingolotto uttrycker han blandade känslor inför. Å ena sidan har det väckt intresse för hans favoritspel, men samtidigt bidrog populariteten till att tv-versionen likställs med livebingo "vilket är felaktigt". Halva grejen med bingo är ju det sociala umgänget på plats, förklarar han.

Därmed tror han också på en ny gryning för spelet. Enligt Branimir är det inte bara spännande och raffinerat, utan också ett bra sätt att umgås. Genom åren har han sett många vänskapsband knytas i bingohallar.

– Istället för att gå och spela biljard kan man spela bingo istället. Jag är övertygad om att folk skulle ha roligt, säger Branimir Cupic.

Mer om... Branimir Cupic

Ålder: 32

Bor: Olskroken

Familj: Fru och två barn

Intressen förutom bingo: Fotboll och familjen, men det sistnämnda gör att det förstnämnda får stå tillbaka lite.

Bingosalongen öppnar i början av nästa år. Den kommer ha 76 spelplatser plus en loungeavdelning.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00