Han vill göra bingo till den nya hipsterhobbyn

"Det är socialt och spännande!" Branimir Cupic struntar i fördomarna - i hela sitt yrkesverksamma liv har han sysslat med något av det roligaste han vet: bingo. Snart slår han upp portarna till Göteborgs första bingosalong.

  • Publicerad 10:59, 13 nov 2016

Gymnasieårens håltimmar spenderar nog de flesta med att drälla runt i korridorer, eventuellt med en avstickare till närmsta godisinrättning och/eller rökrutan.

Branimir Cupic hade andra intressen, och lyckligtvis är det inte långt mellan Burgårdens gymnasium och bingohallen på Kungsgatan. Han minns tillbaka och ler.

– En gång vann jag 10.000 kronor.

Branimirs uppväxt var "helt vanlig" och ägde rum med en ensamstående mamma i Gårdsten. Jahaja, tänker ni nu. Men bingo var faktiskt inte hennes kopp te.

– Mina föräldrar har aldrig sysslat med det. Pappa gillade nog att spela, men inte bingo, säger han.

Nej, intresset väcktes strax efter värnplikten genom en fotbollsdomarkollega som tog med honom till Angereds bingohall. Branimir fastnade för spelet och sedan den dagen har brickor, nummer och utrop fyllt hans dagar.

Bingo - snart i en hipsterkalender nära dig?

Den kommande bingosalongen på Wieselgrensplatsen håller på att kläs i tapeter med gyllene mönster. För det är en salong, inte en hall, understryker Branimir Cupic. Han vill att det ska vara elegant men hemtrevligt.

För även om bingons rykte börjar återupprättas - i England spelar hipsters numera Rebel Bingo till sina pints, och i Sverige hävdar nättidningen KIT att bingohallar kommer bli nästa hippa grej -  är det svårt att bortse från spelets seniorbetonade aura.

– Det målas ju alltid upp så i populärkulturen, säger Branimir Cupic något frustrerat. Men det handlar om okunskap och är långt ifrån sanningen.

Enligt honom är gemene mans bingobild förlegad och inte sällan hämtad från tiden då vi fick röka inomhus. Förutom andas ren luft kan dagens bingoentusiaster spela på digitala brickor och utropen är numera automatiserade.

– Bilden av bingoutroparens ’Bertil… sju” tror jag bidrar till stigmatiseringen. Det blir lite löjeväckande, säger Branimir Cupic.

Tv:s Bingolotto uttrycker han blandade känslor inför. Å ena sidan har det väckt intresse för hans favoritspel, men samtidigt bidrog populariteten till att tv-versionen likställs med livebingo "vilket är felaktigt". Halva grejen med bingo är ju det sociala umgänget på plats, förklarar han.

Därmed tror han också på en ny gryning för spelet. Enligt Branimir är det inte bara spännande och raffinerat, utan också ett bra sätt att umgås. Genom åren har han sett många vänskapsband knytas i bingohallar.

– Istället för att gå och spela biljard kan man spela bingo istället. Jag är övertygad om att folk skulle ha roligt, säger Branimir Cupic.

Mer om... Branimir Cupic

Ålder: 32

Bor: Olskroken

Familj: Fru och två barn

Intressen förutom bingo: Fotboll och familjen, men det sistnämnda gör att det förstnämnda får stå tillbaka lite.

Bingosalongen öppnar i början av nästa år. Den kommer ha 76 spelplatser plus en loungeavdelning.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21