Förebild. Milad Gorgees, projektledare för Räddningsmissionens första skola Communityskolan i Tynnered, har höga förväntningar på eleverna. Foto: Erika Persson

Han vill öppna upp världen för Tynnereds unga

Han kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och bodde bland annat i Tynnered. Nu är Milad Gorgees med och startar Räddningsmissionens första skola på Opaltorget. "Det känns fantastiskt att få ge tillbaka till det området jag själv växte upp i."

  • Publicerad 12:50, 10 jan 2021

Jag möter många som går runt med stora drömmar och det gör mig otroligt glad.

Hösten 2021 planerar Räddningsmissionens första skola, Communityskolan, att starta på Opaltorget.

Den 10 december öppnade ansökan och enligt projektledaren Milad Gorgees var det ingen slump att man valde just Nobeldagen.

– Vi kommer att ha höga förväntningar på eleverna. Att vi på bara en vecka fått in över 20 ansökningar är såklart jätteroligt.

Han gläds över att skolan startar just i Tynnered. Som tonåring bodde han nämligen på Briljantgatan, efter att ha kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Irak och senare hade turen att återförenas med sin familj.

– Tynnered är hemma för mig, jag kan det här området. Eftersom jag redan nu jobbar på två olika skolor i Tynnered vet många vem jag är och ser mig som en konkret förebild. Det stärker relationen och förtroendet, säger Milad Gorgees.

Opaltorget får nytt högstadium – genom Räddningsmissionen

Skapa framtidstro

Genom nära kontakt med såväl föreningsliv som familjer samt att hålla öppet även efter skoltid vill Communityskolan skapa en helhet kring barnen.

Samverkan med bland annat Göteborgs universitet, Chalmers och Göteborgs symfoniker ska bidra till att skapa framtidstro och motivation hos eleverna.

– På en skola jag jobbade på frågade en kille om jag gått på universitetet. När jag svarade ja blev han förvånad och undrade om det var sant.

– Långt ifrån alla, men många barn i utsatta områden, har inte den framtidstron. Man tror inte att man har en plats där. Skolans ambition är därför att vara inkluderande på riktigt.

Nya Opaltorget breder plats för trygghet

Var hellre i stan

Milad Gorgees är utbildad socionom och började jobba på Räddningsmissionen i samband med flyktingvågen. De senaste åren har han arbetat med Studiestunden, där barn få hjälp med läxor och där målet är att lyfta elevens egen motivation.

Under tonårstiden i Tynnered tillbringade han inte mycket tid på hemorten, utan sökte sig istället till stadens mer centrala delar.

– Känslan var att framtiden inte fanns här utan längre in mot stan. Jag bodde i Tynnered i tio år och under den tiden var jag bara några få gånger på Opaltorget.

Varför det var så har han svårt att svara på, men nu brinner han för att öppna upp världen för andra unga i området.

– Jag vill att även ungdomar i förorten ska känna sig inkluderade. Jag möter många som går runt med stora drömmar och det gör mig otroligt glad, säger Milad Gorgees.

Foto: Erika Persson

Communityskolan

Räddningsmissionens första skola, som planerar att starta i Tynnered höstterminen 2021.

Ansökan är öppen från 10 december till 15 februari

I ett första steg tar man in ett 50-tal elever i årskurs 7 för att året därpå fortsätta med årskurs åtta och därefter nio.

Skolan kommer att ligga i Familjebostäders lokaler vid Opaltorget.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG