Utomhus. Hanna Olvenmark har nyligen släppt receptboken "Äta ute" och vill peppa fler att hitta ut. Foto: Ulrika Pousette

Hanna byter köket mot naturen

Mat är godast utomhus. Det tycker dietisten, Hanna Olvenmark som nyligen släppt kokboken "Äta ute” för att peppa fler att ge sig ut i naturen.

  • Publicerad 10:00, 3 apr 2021

Utrustning. "Att laga one pots på stormkök är verkligen smidigt! En tjoffarbara ner allt i en gryta och så får det koka lite" Foto: Ulrika Pousette

I din nya bok "Äta ute" byter du köket mot naturen, vad är det bästa med en måltid utomhus?

– Det är helhetsupplevelsen. Både äventyrskänslan av att ta sig till en vacker plats och att jag använder mina sinnen mer utomhus. Jag lyssnar, doftar och är mer närvarande.  Det berikar mitt liv jättemycket.

Du tipsar om allt från att steka falafel på stormköket till att ta med mackor. Har du någon favorit?

– Det beror på vad man har för möjligheter och tid. Man kan ta med en matig sallad eller en burrito på tacosresterna. Färdiglagade soppor eller grytor i mattermos är jättegott eller glass i mattermosen är supermysigt på sommaren. Ett tips är att ta med popcorn ut och poppa, det blir värsta upplevelsen. Men även den enklaste vardagsrätt blir godare ute!

Vad krävs det för utrustning för sådana festmåltider?

– Det är i grunden ett billigt och hållbart nöje men som kan kräva en viss utrustning. När du väl skaffat en termos eller stormkök kan du ha det hela livet. Det handlar inte om prylar eller prestation utan det viktigaste är att komma ut i naturen och njuta.

Är maten lika god ute när det regnar?

– Jag äter ute hela året. Det är såklart härligt nu när det blir vår men vi ska inte tänka att det måste vara perfekt väder. Har man en bra regnjacka, sitter under träd eller i ett vindskydd är det superhärligt ändå.

– Tänk bara att ta med kaffe i en termos och stanna till på fin plats på väg till jobbet. Det är så himla mysigt sätt att starta dagen på och ett bra sätt att få in utemåltiden i vardagen.

Hannas röd curry-one pot

Ingrediener: 1 rödlök, 2 vitlöksklyftor,½ röd chili,½ zucchini,1 msk riven färsk ingefära, 2 tsk röd currypasta, olja att steka i 1 frp kokosmjölk (à 400 g), 4–5 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 250 g valfria torkade nudlar, 1 lime, skalet och saften, 1 msk fryst koriander, 6 dl kokta kikärtor.

Att göra ute: Skiva rödlöken i tunna skivor. Hacka vitlök och chili fint.Skär zucchinin i skivor. Riv ingefäran. Tänd stormköket och ställ på det större kokkärlet. Hetta uppolja och fräs currypasta och ingefära i någon minut. Lägg i lök,vitlök, chili och zucchini och låt allt fräsa tills grönsakernamjuknat något.

Slå på kokosmjölk och vatten och smula ner buljongtärningen.Låt koka upp. Lägg i nudlarna och låt sjuda i 5–10 minuter.Använd stekpannan som lock och rör om då och då så att detinte bränns vid.Riv i limeskal och pressa i saften. Lägg i koriander och kikärtoroch låt bli varma i grytan. Späd med mer vatten om det behövs.

Packlista: Ingridieser, skärbräda, kniv, slev, rivjärn, stormskök, bränsle, tändare, något att äta ur.

Visa merVisa mindre

Röd curry-one pot Foto: Ulrika Pousette

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00