Historisk mark. I berättelsen om Hilda Sparre, som flyttade in på Gunnebo slott 1889, får man följa hennes vardag på slottets ägor. Foto: Johanna Roos

Hanna släpper bok om Gunnebos starka kvinna

Från början var hennes fjärde roman tänkt att bli ännu en spökhistoria. Istället mynnade Billdalsförfattaren Hanna Lans nya bok ut i ett historiskt kvinnoporträtt som utspelar sig i klassisk slottsmiljö.

  • Publicerad 16:30, 9 maj 2021

Där borta, genom lindallén och bort mot engelska kullen promenerar Hilda Sparre tillsammans med Selma Lagerlöf och Sophie Elkan.

Med ännu en spökhistoria i huvudet återvände författaren och Billdalsbon Hanna Lans till sin barndoms hemtrakter i Mölndal – närmare bestämt Gunnebo slott.

– Idén om att handlingen skulle utspela sig här kom från teaterföreställningar som jag sett i slottsparken. Det skulle handla om ett mord på en av teaterns skådespelare och spökena på slottet skulle hjälpa familjen att få svar.

Men efter mötet med en intendent som visade runt och berättade om slottet och familjerna som bott där, stod det klart att det fanns en helt annan historia som behövde berättas.

Hon sprider skräck på Styrsö

Mycket research

År 1889 flyttade Hilda Sparre, som växte upp i en av Göteborgs rikaste familjer, in på Gunnebo slott och det är kring henne som den historiska romanen "Inget älskar jag mer" utspelar sig.

– Trots att hon var den som ägde slottet under längst tid och den som såg till att det efter hennes död såldes till Mölndals stad, hade jag aldrig hört talas om henne, säger Hanna Lans.

Hon bestämde sig för att dyka ner i historien för att göra den omfattande researchen som krävdes för att kunna berätta om Hilda Sparre, som sveps med i förändringens vindar som blåser genom världen, Göteborg och Mölndal.

Från Högsbo till rymden i ny ungdomsbok

"Nästan sann"

Även om Hanna Lans beskriver sig själv som "sanningssadist" menar hon att den här berättelsen är "nästan sann".

– En del av tidens strömningar måste jag på något sätt presentera på ett vettigt sätt och därför har jag låtit henne gå igenom vissa saker som jag ju inte vet om hon gjorde på riktigt.

Hanna Lans blickar ut över slottsparken och trädknopparna som blygsamt börjat slå ut i den ljumma aprilsolen. Platsen har betytt mycket både för henne själv och för historien som utspelar sig i boken.

Hon vill få chefen att chilla

Verkliga miljöer

– Där borta, genom lindallén och bort mot engelska kullen promenerar Hilda Sparre i boken tillsammans med Selma Lagerlöf och Sophie Elkan.

– Och när kanalerna lades igen inne i Göteborg så köpte hon loss kättingarna och pållarna. Det är dessa man ser här bakom på vägen upp till slottet.

Tanken var att releasen av boken skulle sammanfalla med Göteborgs 400-årsjubileum, som en del i synliggörandet av stadens långa historia.

– Nu blev det istället en releasefest i mindre skala för familj och vänner här på Gunnebo slott, som även sammanföll med min 50-årsdag så det blev dubbelt firande, säger Hanna Lans.

Billdalsbarnen får skit i Jim Jidheds nya bok

Hanna Lans

Hanna Lans är född 1971, är uppvuxen i Mölndal och nu bosatt i Billdal.

Hon är utbildad jurist inom internationell familjerätt, men jobbar nu som utbildningsledare inom vuxenutbildning och som författare.

Den 23 april 2021 släpptes hennes fjärde bok, "Inget älskar jag mer", som tar sin början i slutet av 1800-talet och utseplar sig på Gunnebo slott i Mölndal.

Hon debuterade som författare 2010 med romanen "Som någon annan bäddar".

Andra tidigare titlar är "In i evigheten" (2015) och "Havet vilar blankt" (2017).

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG