Hannas uppmaning: Ät rätt!

Hon har över hundratusen följare på Instagram. Tipsar om att laga mat billigt – gärna ute i naturen – och leva sparsamt. Hanna Olvenmark lever som hon lär.

  • Publicerad 16:27, 6 jul 2019

Av två rollmodeller valde jag senare att följa pappas exempel.

Nej, hon släpper inte in mig på sitt kontor i industriområdet Ringön. Inte för att hon inte kan, men för att temperaturen är högre inomhus än ute. Så vi tar en stilla promenad över den trafikerade Ringögatan och söker oss ned mot hamnen och den lilla parken nere vid Järnmalmsgatan. Nära vattnet med grönskan omkring är ju en omgivning som bättre passar Hanna Olvenmark, dietisten som tipsar om att laga mat billigt och gärna ute i naturen.

– Jag växte upp i Linné, men hade en morfar som tidigt hade skaffat sig hus i Eklanda vid gränsen mot Änggårdsbergen. Det var tack vare det som jag blev naturintresserad, berättar hon.

Olika tankesätt

När sedan föräldrarna gick skilda vägar fick Hanna Olvenmark också ta del av två aningen olika tankesätt i de respektive hemmen.

– Jag var elva när först pappa och sedan mamma flyttade till Eklanda. Pappa hade också hus i Dalsland, primitivt med utedass och inget rinnande vatten. Jag tyckte om att vara där som barn. Kanske lärde jag mig där att bekvämligheter är överskattade.

Jo, hon funderar mycket på samhällets överflöd. Inte för att racka ned, men för att resurserna behöver prioriteras och att vi i västvärlden har för mycket.

Hos sin pappa fick hon också lära sig att respektera mat.

– Mamma jobbade mycket, var högt uppsatt chef och var väldigt karriärsdriven. Det blev mycket snabbmat till mig och mina yngre syskon. Pappa hade ett annat jobb och hade stort fokus på att laga god och billig mat. Det blev mycket baljväxter och rotfrukter och av de två rollmodeller som jag hade valde jag senare att följa pappas exempel, säger Hanna Olvenmark.

Dietistutbildning

Det ledde senare till att hon sökte sig till en dietistutbildning i Umeå under åren 2008 och 2011 – en stad hon snabbt kom att tycka om.

– Umeå är lite som Göteborg. Man tycker om varandra och det finns bra musik från båda städerna. Dessutom är det lugnare. Jag har varit mycket i Stockholm och orkar inte det tempot som är där, säger hon som ändå är en kvinna fylld av energi.

– Jo, men jag mår bra att vara i lugnet. Just eftersom jag är så lättstressad, säger hon när hon nu närmare sig lite ledighet efter en intensiv vår.

– Jag kom med min bok i december och tackade ja till väldigt mycket. Men jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle få så mycket förfrågningar om föreläsningar. Mitt upp i allt blev jag gravid.

Viktig influencer

Hon ser fram emot sommaren för att samla energi. Men inte för att vara sysslolös.

– Nej, jag hittar ständigt nya infallsvinklar och kan inte bara vila, fortsätter hon, som nu får mycket råd beträffande graviditet, förlossning och barnavård – utan att hon har bett om det.

– Ja, jag har ju många följare, som är omtänksamma. Men jag kommer inte vara hemma med mitt barn. Jag vill göra på mitt sätt.

Det som har gjort att hon har hamnat som en viktig influencer – en titel hon egentligen inte är så förtjust i – med mat på ett billigt och klimatsmart sätt i fokus. Något som har gjort att hon bland sina följare även kan räkna in Greta Thunberg.

– Vi föreläste i november på samma ställe. Där kan man snacka om influencer, säger hon.

Hanna Olvenmark

Är: Legitimerad dietist, författare, föreläsare, bloggare och influencer. Snart 32 år, bor i Linnéstaden. Väntar sitt första barn till hösten.

Aktuell: Ständigt med sina mattips på bloggen undertian.com och Instagramsidan portionenundertian med över 100 000 följare. Kom med boken "Portionen under tian: bra mat för dig , din plånbok och planeten" i december.

Gillar: Mat, att vara ute i naturen (gärna laga mat utomhus), läsa böcker. Springer gärna. Har 1.26 som bästa tid på Göteborgsvarvet.

Hanna Olvenmarks Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen
Spårvagn – Färja
Delsjön – Slottsskogen
Linnégatan – Avenyn
Filmfestivalen – Bokmässan
Älvsborgsbron – Göta älvbron
Folkteatern – Stadsteatern
Saluhallen – Feskekörka
Botaniska – Trädgårdsföreningen
Södra Skärgården – Norra Skärgården

Hannas sommartips 1

Potatissallad med belugalinser och citrondressing 4-5 port

Den här salladen är min absoluta favoritsommarsallad. Riktigt god och perfekt nu när färskpotatisen är i säsong. En perfekt picknicksallad!


1 kg potatis (gärna små eller färskpotatis när det är billigt)
200 g broccoli, fryst eller färsk
3 dl belugalinser
1 dl riven ost (valfri sort men gärna lite stark)
1 citron
1 msk honung eller rörsocker
2 msk olja (raps eller oliv)
vatten
salt, peppar
6-7 kvistar färsk persilja
Gör såhär:Koka potatis och belugalinser (separata)
Blanda dressing genom att blanda honung/socker, olja, rivet skal från hela citronen och pressa ur all citronsaft. Salta, peppra. Späd ev med mer vatten.
Ta bladen från 6-7 persiljestjälkar och hacka bladen.
Riv osten
Fräs broccoli i stekpanna så att den får en yta.
Halvera de kokta potatisarna.
Blanda potatis, linser.
Slå på dressing. Rör om.
Blanda i persiljan. Strö på osten och broccolin.
Salta och peppra ev lite mer.

Hannas sommartips 2

Pizza Bianco med kronärtskockkräm 8 bitar

Den här pizzan är en storfavorit, och passar riktigt fint att äta kall på picknick. Också riktigt god varm! Den här går också under psedonymet ”dejtpizzan”. Varför? Den är den ultimata imparätten!

Pizzadeg:1/4 pkt jäst2 dl vatten, fingervarmt1 tsk salt1 msk olivolja5–6 dl vetemjöl

Fyllning:3 msk crème fraiche eller havre fraiche½ burk kronärtskockhjärtan

Topping3 potatisar2 dl riven ost av valfri sort1-2 tsk torkad timjan1 rödlök½ burk kronärtskockhjärtanNågra flarn parmesanost (Ev lite färsk timjanOlivolja
Gör såhär:

Börja med att göra pizzadegen.
Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt och olja.
Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i ca 40 min.
Skär under tiden potatisen i millimetertjocka skivor. Koka upp vatten i en kastrull och koka potatisen i lättsaltat vatten i 1-2 minuter. Slå bort vattnet.
Sätt ugnen på 250 grader.När degen jäst klart:
Ta upp på mjölat bakplåtspapper (på en plåt) och kavla ut.
Mixa halva burken med kronärstkockhjärtan. Blanda i crème fraiche.
Bred ut på pizzabotten.
Toppa med de kokta potatisskivorna. Dela resterande kronärtskockorshjärtan och lägg på.
Skär rödlöken i skivor och lägg på pizzan. Strö över den rivna osten, flingsalt och ett par drag med svartpepparkvarnen. Strö torkad timjan över.Jäs under bakduk i 20 min.
Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Ta ut och riv lite parmesan på, ringla en god olivolja över och toppa eventuellt med färsk timjan och lite soltorkade tomater.

Hannas sommartips 3

Kaffedrink på ”restkaffe” 1 glas

Efterrätt och kaffe i ett! Den här drinken är perfekt att mixa ihop hemma, hälla i en termos för att sedan ta fram kall väl på picknicken. Jag sparar alltid kaffeslattarna som blir över på morgonen och fryser ned, och vips har man en riktigt bra bas till drink.

1 dl kallt kaffe
Några isbitar fryst kaffe1 dl havredryck eller annan valfri mjölkdryck1-2 urkärnade dadlar, färskanågra mortlade kardemummakärnor
Gör såhär:

Mixa alla ingredienser på hög hastighet.Häll upp i termos eller servera direkt. 

Trafiken – minut för minut

Annons

18+ Spela ansvarsfullt stodlinjen.se

Hämta casinobonusar hos SveaCasino.se