Malte Persson Foto: Sofia Runarsdotter/Bonniers förlag

Hans poesi ska pryda stadens brunnar

Vad har poesi, brunnslock och regn gemensamt? Svaret är poeten Malte Persson, som i år utsetts för att skriva en dikt inspirerad av regn som ska gjutas in i Göteborgs brunnslock.

  • Publicerad 15:00, 3 jul 2021

Regn är ett ganska klassiskt poetiskt motiv, men vad som händer med regnet när det väl har fallit skrivs det inte så mycket om.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

När Göteborgs brunnslockspoet i år utsågs för tredje gången föll valet på poeten Malte Persson.

Först ut var Lina Ekdal, som 2019 blev den första brunnslockspoeten. Året därpå, 2020, utsågs Gunnar D Hansson som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide.

– Malte Persson är den klockrena brunnslockspoeten för 2021, det andra pandemiåret i rad, som samtidigt är det egentliga jubileumsåret för Göteborg 400 år. Han är poesins hantverkare och arkeolog som handskas både mästerligt och lekfullt med olika poetiska former, säger Kristín Bjarnadottír på Författarcentrum Väst som är en av årets jurymedlemmar, i ett pressmeddelande.

Hon menar att han, som en av Sveriges yngre generationer poeter, kan tänkas tilltala en stor bredd vad gäller poesinjutare i alla åldrar – och inom hela Sverige.

Hennes poesi sitter som gjuten

Utvald. Malte Persson är 2021 års brunnslockspoet i Göteborg. Foto: Sofia Runarsdotter/Bonniers förlag

För alla. Poesilocken läggs ut runt om i Göteborg av stadens drifttekniker. Foto: Kretslopp och vatten i Göteborg

Efter regnet

Brunnslocken med Malte Perssons dikt kommer att läggas ut på gator och torg runt om i staden för att upptäckas och läsas i generationer framåt.

Han har redan en idé om hur han ska ta sig an det ärofyllda uppdraget.

– Jag känner mig ytterst hedrad av att bli utvald som årets brunnslockspoet. Men det är en utmaning att skriva en dikt som både får plats på ett brunnslock och håller lika länge som ett brunnslock! Regn är ett ganska klassiskt poetiskt motiv, men vad som händer med regnet när det väl har fallit skrivs det inte så mycket om, säger Malte Persson.

Här tar poesin plats på Göteborgs brunnslock

Brunnslockspoesi

Idén medBrunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på debrunnslocksom gjuts och läggs ut i staden.

Brunnslockspoesi tar poesin till gatan och skapar samtidigt medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark.

Nytt för i år är att brunnslockspoesin sprids vidare från Göteborg ut över landet. Först ut att ta denna satsning på poesi och stadsutveckling vidare är VA SYD:s fem kommuner i Skåne: Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00