Foto: Pressbild

Här är bostadskön längst i Göteborg

Majorna är fortsatt den stadsdel där man måste köa längst tid för att få en lägenhet via Boplats. Men för första gången sedan bostadskön startade har den genomsnittliga kötiden minskat jämfört med året innan.

  • Publicerad 05:30, 26 jan 2022

När Boplats gör bokslut över föregående år är det inte mycket som förändrats jämfört med året innan. Det är fortfarande långa kötider som gäller och de områden som brukar vara mest populära – och därmed längst kötid – är det även i år.

Exempelvis måste man i genomsnitt köa i 9,7 år för en lägenhet i Majorna-Linné och 8,9 år för en lägenhet i Centrum.

Sedan Boplats bostadskö bildades har den genomsnittliga kötiden alltid ökat år för år. Men i år har det skett ett trendbrott enligt ett pressmeddelande från Boplats. Kötiden har nämligen minskat något under 2021 jämfört med året innan.

– Det skulle kunna bero på pandemin och att personer som har sitt nuvarande boende i en hyresrätt har varit mindre aktiva i sitt sökande, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg, i pressmeddelandet.

Lång väntan. Kötiden är fortsatt längst i Majorna när Boplats summerar föregående år. Foto: Boplats

Vi kommer att följa utvecklingen de kommande åren för att se om det handlar om en tillfällig nedgång, eller ett ihållande trendbrott

Tillfällig nedgång?

Förutom i Majorna-Linné, Centrum samt Östra Göteborg har kötiden minskat i samtliga stadsdelar. Störst skillnad syns i Askim-Frölunda-Högsbo där den genomsnittliga kötiden har gått från 7,2 år till 6,0 år. Även Norra Hisingen har det skett en förändring. Där har kötiden gått minskat från 5,9 år till 5,1 år.

– Vi kommer att följa utvecklingen de kommande åren för att se om det handlar om en tillfällig nedgång, eller ett ihållande trendbrott, säger Maria Meyer-Martins.

I fjol tillkom 955 nybyggda lägenheter till marknaden. Nyproducerade lägenheter har vanligtvis färre sökande och kortare kötid enligt Boplats egen statistik.

Genomsnittliga kötider på Boplats 2021 i Göteborg

Angered – 5,2 år
1 895 ködagar i genomsnitt på 1 065 lägenheter.

Askim-Frölunda-Högsbo – 6,0 år
2 177 ködagar i genomsnitt på 1 230 lägenheter.

Göteborgs Centrum – 8,9 år
3 252 ködagar i genomsnitt på 558 lägenheter.

Lundby – 6,1 år
2 220 ködagar i genomsnitt på 756 lägenheter.

Majorna-Linné – 9,7 år
3 533 ködagar i genomsnitt på 523 lägenheter.

Norra Hisingen – 5,1 år
1 867 ködagar i genomsnitt på 619 lägenheter.

Västra Göteborg – 6,5 år
2 355 ködagar i genomsnitt på 151 lägenheter.

Västra Hisingen – 5,4 år
1 981 ködagar i genomsnitt på 631 lägenheter.

Örgryte-Härlanda – 8,0 år
2 933 ködagar i genomsnitt på 521 lägenheter.

Östra Göteborg – 5,9 år
2 154 ködagar i genomsnitt på 902 lägenheter.

Källa: Boplats

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20