Här är det nya vrålåket på Göteborgs cykelbanor

Här är den nya cykeltrenden som blivit en källa till förvåning och glädje då den nu syns allt oftare på Göteborgs gator. – Man får väldigt många leenden när man cyklar förbi, säger velonauten Mia Halleröd Palmgren.

  • Publicerad 18:00, 24 aug 2017

I en tid där allt fler strävar efter ett mer miljövänligt leverne har cykeln för många blivit ett naturligt val. Mia Halleröd Palmgren har i ur och skur, envisats med att cykla till jobbet på Chalmers. Men för en tid sedan tröttnade hon på det göteborgska vädret och skaffade en velomobil.

– Jag har alltid cyklat året om och vill kunna cykla till jobbet oavsett väder, så jag började söka på nätet efter en cykel med väderskydd, berättar Mia.

Velomobilen drivs på i princip samma vis som en vanlig cykel. Mias väger omkring 30 kilo, har 24 växlar och är utrustad med en elmotor som hjälper till om det behövs, precis som på en elcykel.

Men det är ingen billig insats för miljön en helt ny velomobil kostar uppemot 100 000 kronor. Mia köpte sin i andra hand över nätet och fick den på så vis till ett betydligt lägre pris.

– Jag tror att det måste komma nya, bättre lösningar som velomobilen för att fler ska välja cykeln till jobbet och det måste bli billigare, säger Mia.

Baserat på ett register som presenterats i Fecebook-sidan Velomobiler i Norden finns det i dag ungefär 70 velonauter i Sverige och i Göteborg cirka en handfull.

– Det verkar som att jag är den första kvinnliga velonauten i Göteborg, säger Mia.

Även om den huvudsakliga anledningen till Mias velomobil är motion och ett miljövänligare sätt att ta sig till jobbet så sticker hon inte under stol med att det också är väldigt kul att köra den.

– Det är precis som att alla ungar gillar att köra lådbil, jag får nästan samma känsla, säger velonauten Mia Halleröd Palmgren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG