PROBLEMLÖSNING. Yuangi Peng, Hugo Berg och Lycka Drakengren är tre av fem elever som tagit sig till final i Matte-SM. Foto: Kristian Risenfors

Här är eleverna som räknar med bråk

Av de sex elever som fick bäst resultat i årets kvalomgång till Matte-SM kommer hela fyra från Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

  • Publicerad 16:30, 18 nov 2019

Pokaler och utmärkelser i dammiga skåp är det första som möter en i Hvitfeldskas entré. Frånvaron av skoluniformer tar ner den annars påtagliga Hogwarts-känslan något. Här fostras inga häxmästare. Skolan med anor från 1600-talet har däremot utbildat många framstående matematiker genom åren.

I kvaltävlingarna i Matte-SM i år har fem elever från Hvitfeldska gymnasiet tagit sig till final. Av de sex elever som fick bäst resultat kommer fyra från Hvitfeldtska.

– I år var det helt sjukt i meningen att Hvitfeldska även vann lagtävlingen. Det har vi inte gjort på tio år tror jag. Oftast är det Danderydsgymnasiet i Stockholm som brukar vinna, så vi är glada, säger Hugo Berg som går i trean och är en av eleverna som tagit sig till final.

"Använder nästan aldrig miniräknare"

Tävlingsmatte skiljer sig till stor del från vanlig skolmatte.

– Det är mycket mer problemlösning. I skolmatte finns massa problem som om du bara förstår vad det står så kommer du kunna lösa dem för det är uppenbart att det är en formel eller något sådant. I tävlingsmatte är det riktigt svåra problem, men som oftast är ganska lätta att förstå, säger Hugo och fortsätter:

– Man använder nästan aldrig miniräknare. Det är inte så mycket att sitta och multiplicera jättestora tal. Det finns jättemånga duktiga matematiker som inte kan multiplicera 52 med 73 liksom. Det handlar mer om att lösa något än att sitta med massa tråkig beräkning.

Bott i Sverige en månad

Hvitfeldska har en spetslinje i matematik, men även det internationella programmet IB där Yuangi Peng går i årskurs 1. Han har bara bott i Sverige en månad men är redan en av dem som tagit sig till SM-finalen.

– Det var roligt, men jag är förvånad över att jag tagit mig till final, säger han.

Vad skiljer matteundervisningen i Kina och Sverige åt?

– I Sverige kan jag bara jämföra med IB där jag går. Men på IB lär vi oss om mycket men inte så djupt. I Kina var undervisningen djupare, men inte lika bred, säger Yuangi.

Tävlat för landslaget

Innan eleverna åker till Stockholm och tävlar i SM ska de till Polen för en internationell mattetävling.

För Lycka Drakengren är det inte första gången hon tävlar i matematik. Förra året var hon också i SM-final och hon tog sig även till Olympiadlaget som fick tävla för Sverige i Bath i England tidigare i år.

– Jag tycker det är roligt att både tävla och inte tävla i matte. Det är roligt att utmana sig själv och se om man kan nå ett bättre resultat än tidigare, säger hon.

Men det roligaste med tävlingarna är att träffa andra matteintresserade och lära sig mer, intygar alla tre.  

Nystartad matteförening

Deras förhoppning är att Hvitfeldska ska behålla sin plats som en av Sveriges bästa mattegymnasieskolor. I våras startade de en matteförening där de hjälper både yngre elever och jämnåriga med matten och inspirerar till alltifrån tävlingsmatte till programmering.

– Vi har ungefär 40 medlemmar och ses en gång varannan vecka, säger Lycka.

Både hon och Yuangi föredrar geometri.

– Varje geometriuppgift är någon slags konstverk tycker jag. Det kan handla om att rita upp figuren och tolka den. Man kan ha en röra av linjer och cirklar utan att veta var man ska göra av dem. Men sedan kan man steg för steg få kontroll över dem och faktiskt upptäcka saker, säger Lycka.

– Jag gillar inte geometri alls, säger Hugo.

Vad gillar du?

– Kanske kombinatorik eller talteori eller något sådant.

Vad är det?

– Typ läran om att räkna saker. Till exempel på hur många sätt du kan ha en kö om det är fem personer i kön.

Det känns som att du ser mycket matte i din vardag?

– Ja det finns jättemånga sådana problem och det finns enkla situationer som har jättekomplicerade lösningar, säger Hugo.

– Jag kan faktiskt hitta geometri i min vardag också. Till exempel så skulle jag göra en födelsedagstårta där jag ville ha kanelbullar som botten. Då fick jag tänka hur många kanelbullar det krävs och räknade då geometriskt ut att man skulle ha en bulle i mitten och sex bullar runt om, och det fungerade perfekt, säger Lycka.

"Våga tävla"

Matematik är ju ofta en vattendelare i skolan. Vad tror ni man kan göra för att få fler intresserade och upptäcka tjusningen med matte?

– Att lägga till mer problemlösning och inte bara beräkningar. Att trigga hjärnan för att väcka känslor, säger Lycka.

Hennes intresse för matematik kom tidigt när hon via en rysk lärare introducerades för just problemlösning.

– Sen finns ju generella problem som att inte ha för få lärare till för många elever om alla behöver individuell hjälp, säger Hugo och fortsätter:

– Även om man inte gillar tävlingsmomentet finns det mattetävlingar på hög- och mellanstadienivå också. Det är jätteutvecklande! Snälla alla – delta om ni kan! Oavsett hur det går så kommer ni att lära er något och då kanske ni börjar gilla matte mer och då kommer ni kanske gilla skolan mer också, säger Hugo.

MATTE-SM

Skolornas matematiktävling är en tävling i matematisk problemlösning för gymnasister som har arrangerats varje år av Svenska matematikersamfundet sedan 1961.

Tävlingen sker såväl individuellt som i lag.

Varje gymnasium får normalt deltaga med högst 15 tävlande.

De 30-talet främsta i kvalificeringstävlingen inbjuds till finalen som avgörs i slutet av november varje år.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11