HAGA. På Järntorget pågår slutspurten inför EU-valet för fullt och Haga är en av Göteborgs sämst anpassade stadsdelar, enligt GIL. Foto: Göteborgskooperativet för Independent Living

Här är Göteborgs ”CP-fria zoner"

Sprejade överkryssade handikappsymboler, affischer och utbytta turistkartor med områden markerade som ”CP-fria zoner”. Under natten mot torsdag genomfördes en aktion i och runt Haga i centrala Göteborg.

  • Publicerad 09:09, 23 maj 2019

– Vi vill förmedla känslan av hur vi upplever staden. För oss med begränsad rörlighet finns det flera stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt. Faktum är att ca sjuttio procent av svenska innerstäder är otillgängliga för funktionsnedsatta och det stänger ute oss från en stor del av stadsrummet, säger Anders Westgerd i ett pressmeddelande. Han är verksamhetsledare på Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, som står bakom aktionen.

För några dagar sedan kunde du läsa om Anders Westgerd i Göteborg Direkt som sittande i sin rullstol står han upp för funktionshindrades rätt i samhället.

Anders ser rött för rättvisa i samhället

Han beskriver Haga som en av Göteborgs sämst anpassade stadsdelar, och inför EU-valet vill GIL öka göteborgarnas medvetenhet kring tillgänglighetsfrågor.

– Nästa år beräknar EU att tjugo procent av befolkningen i hela unionen kommer att vara funktionsnedsatt. Inför valet vill vi påminna om att tillgänglighet angår väldigt många och att vem som helst kan bli funktionsnedsatt. Jag är själv ett levande exempel på det, och Göteborg har stora tillgänglighetsproblem. Effekten blir en stad som är till för en viss grupp medan andra inte får tillträde, säger Anders Westgerd.

I aktionen ingår också en animerad film som kan ses på GIL:s hemsida och sociala medier.

– Filmen beskriver hur du snabbast tar dig till Haga om du möter ett CP på stan. Göteborgs stad älskar att skryta för turister om fina Haga. Tyvärr är det i princip omöjligt att ta sig fram för många av stadens egna invånare. Därför kvalificerar sig Haga som en av Göteborgs största ”CP-fria zoner”, säger Anders Westgerd.

Yvonne dömer ut tillgängligheten i nya stadsdelen

Detta har GIL gjort under aktionen:

-       Bytt ut allmänna turistkartor mot egna kartor över alla Göteborgs CP-fria zoner.

-       Sprejat överstrukna handikappsymboler på gatorna i och runt stadsdelen Haga.

-       Satt upp affischer och kartor på valda platser i stan.

-       Skickat hem information om Göteborgs CP-fria zoner till hushåll i Göteborg.

-       Gjort en animerad film på temat CP-fria zoner

-​       Skapat cpfriazoner.se – en sajt där man kan skriva under ett upprop och skicka direkt till kommunen.

Visa merVisa mindre

Fakta om tillgänglighet:

–      2020 kommer 1 av 5 EU-medborgare att ha någon form av funktionsnedsättning. Det är 120 miljoner människor.

–      Befolkningen blir allt äldre och behovet av universell design blir ständigt större.

–      4 av 5 EU-medborgare bor nu i städer.

–      Enligt FN-konventionen ska personer med funktionsnedsättning ha tillgång till den fysiska miljön, transporter, information och kommunikation på lika villkor som andra.

Källa: Göteborgskooperativet för Independent Living

Visa merVisa mindre