Barntät. Många bor kvar i stan efter att de skaffat barn enligt en ny rapport, Foto: ALEXEI NOVIKOV/Mostphotos

Här är Göteborgs mest barntäta områden

De barntätaste områdena finns centrala Göteborg. Det visar en ny rapport. "Många bor kvar i stan med barn", säger bostadsaktörens vd.

  • Publicerad 05:30, 1 sep 2022

Tro det eller ej men Olivedal i Linnéstaden är det mest barntäta området i Göteborg. Därefter följer Masthugget och Backa Röd.

Det visar rapporten nya Barnvänliga stadsdelar som Spacescape står bakom på uppdrag av HSB.

Enligt studien, som omfattar hela Sverige, finns de barntätaste miljöerna innerstadsmiljöer, där befolkningen har relativt höga inkomster och hög utbildningsnivå.

Men också i miljonprogramsområden där inkomst- och utbildningsnivån är lägre.

– Rapporten visar att det trots allt är många som väljer att bo kvar i stan även efter att man har fått barn. För oss är det viktigt att ha med sig det perspektivet när vi planerar och utformar framtidens bostäder och de för HSB viktiga gemensamma ytorna som kan främja gemenskap, trygghet och familjeliv, säger Lars Göran Andersson, vd HSB.

Fler bostadstyper och parker

Enligt studien handlar en barnvänligstad om att minska biltrafiken och sänka hastigheten, skapa fler parker och lekplatser, öka tryggheten i miljonprogrammen och förtäta småhusområden med stora lägenheter.

I nya stadsdelar ges till exempel råden att bygga en mångfald av bostadstyper, placera parker och lekplatser inom 200 meters gångavstånd och att prioritera trygg och trafiksäker gång- och cykeltrafik.

– Vi måste bygga mer barnvänligt överallt och nu vet vi bättre vad som krävs: nära till parker, skolor, förskolor, trygghet och mindre biltrafik. Detta är helt avgörande kunskap för framtidens hållbara planering och byggande, säger Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare och vd på Spacescape.

10 i topp: De barntätaste stadsdelarna i Göteborg

1.Olivedal

2. Masthugget

3.Backa Röd

4. Stigberget

5. Rambergsstaden östra

6. Majorna Såggatan

7. Högsbohöjd norra

8. Lunden Danska vägen

9. Redbergslid

10. Hammarkullen centrala

Rapporten ger ny kunskap om vilka som är de barntätaste stadsdelarna i hela Sverige. På första plats kommer Möllevången i Malmö. Göteborg har med en stadsdel på 20-i-topp; Olivedal som hamnar på tredje plats.

HSB är en rikstäckande boendeaktör, som ägs och styrs av cirka 674 000 medlemmar.

Källa: HSB/Spacescape

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00