Här är Göteborgs nya spårvagnar: "Wifi ombord"

Efter många turer är det nu klart att det blir Bombardier Transportation Sweden AB som tillverkar Göteborgs nya spårvagnar. Wifi och reklammonitorer kan bli nyheter ombord.

  • Publicerad 15:49, 11 okt 2016

De två första vagnarna beräknas komma till Göteborg 2019. Efter en provkörning i 20 000 kilometer linjetrafik får resterande exemplar levereras. Totalt omfattar upphandlingen 40 spårvagnar.

– Vi har använt oss av ett poängsystem för att bedöma anbudsgivarna och de här fick högst betyg på området vi kallar teknisk och funktionell kvalitet, säger Mårten Ignell, projektledare för modell M33 på Göteborgs spårvägar.

Än är utseendet inte spikat vare sig in- eller utvändigt, men på tisdagen släpptes de första bilderna på hur de nya spårvagnarna kan komma att se ut. Under den kommande konstruktionsfasen kan utseendet fortfarande förändras.

– Bilderna är exempel på hur de kan komma att se ut. Det mest påtagliga på en spårvagn är nog fronten. Den ger karaktär och nu har vi ungefär ett år på oss att utforma hur de nya vagnarna ska se ut, säger Mårten Ignell.

Vagnarna ska levereras i tre olika längder, och de som kommer att provköras är 33 meter långa. Och trots att det är den kortaste modellen, är den två meter längre än de längsta vagnar som körs i Göteborg i dag. Något som kan kräva anpassning av både hållplatser och signalsystem.

De nya spårvagnarna kommer att ha låggolv för att underlätta för rullstolar och barnvagnar. Andra nyheter är wifi ombord och kanske även reklammonitorer.

– Vagnarna kommer att vara förberedda för wifi och sen är det upp till Västtrafik hur man ska leverera det. Detsamma med monitorer för reklam eller trafikinformation, säger Mårten Ignell.

Möjlighet att köpa 60 vagnar till

Bombardier Transportation Sweden AB/Vossloh Kiepe GmbH blev de vinnande anbudsgivarna i upphandlingen av nya spårvagnar i Göteborg, typ M33. Upphandlingen avser 40 spårvagnar med möjlighet till köp av ytterligare maximalt 60 vagnar fram till 2026.

Avtalet blev giltigt tisdagen den 11 oktober.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44