Här är Göteborgs nya spårvagnar: "Wifi ombord"

Efter många turer är det nu klart att det blir Bombardier Transportation Sweden AB som tillverkar Göteborgs nya spårvagnar. Wifi och reklammonitorer kan bli nyheter ombord.

  • Publicerad 15:49, 11 okt 2016

De två första vagnarna beräknas komma till Göteborg 2019. Efter en provkörning i 20 000 kilometer linjetrafik får resterande exemplar levereras. Totalt omfattar upphandlingen 40 spårvagnar.

– Vi har använt oss av ett poängsystem för att bedöma anbudsgivarna och de här fick högst betyg på området vi kallar teknisk och funktionell kvalitet, säger Mårten Ignell, projektledare för modell M33 på Göteborgs spårvägar.

Än är utseendet inte spikat vare sig in- eller utvändigt, men på tisdagen släpptes de första bilderna på hur de nya spårvagnarna kan komma att se ut. Under den kommande konstruktionsfasen kan utseendet fortfarande förändras.

– Bilderna är exempel på hur de kan komma att se ut. Det mest påtagliga på en spårvagn är nog fronten. Den ger karaktär och nu har vi ungefär ett år på oss att utforma hur de nya vagnarna ska se ut, säger Mårten Ignell.

Vagnarna ska levereras i tre olika längder, och de som kommer att provköras är 33 meter långa. Och trots att det är den kortaste modellen, är den två meter längre än de längsta vagnar som körs i Göteborg i dag. Något som kan kräva anpassning av både hållplatser och signalsystem.

De nya spårvagnarna kommer att ha låggolv för att underlätta för rullstolar och barnvagnar. Andra nyheter är wifi ombord och kanske även reklammonitorer.

– Vagnarna kommer att vara förberedda för wifi och sen är det upp till Västtrafik hur man ska leverera det. Detsamma med monitorer för reklam eller trafikinformation, säger Mårten Ignell.

Möjlighet att köpa 60 vagnar till

Bombardier Transportation Sweden AB/Vossloh Kiepe GmbH blev de vinnande anbudsgivarna i upphandlingen av nya spårvagnar i Göteborg, typ M33. Upphandlingen avser 40 spårvagnar med möjlighet till köp av ytterligare maximalt 60 vagnar fram till 2026.

Avtalet blev giltigt tisdagen den 11 oktober.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11