– Jag känner tropisk, gul frukt. Gula plommon har jag antecknat. Mycket mineral. Fat? Där har jag inte någon gissning, säger Christian Häller.

– Håller med, gul frukt och plommon. Stenig mineral. Lite den här, fadda känslan efteråt, säger Josefin Lindell.

I en lokal i Eriksberg sitter Jonas Börlin, Kristina Pederson, Josefin Lindell och Christian Häller och diskuterar faktorer som smak, mineralhalt och syra. Tillsammans med lagledaren Mats Burnert ska de snart representera Sverige i VM i vinprovning.

Eller "Championnat du Monde de dégustation du Vin" som är tävlingens officiella namn.

– Det är det första hel-göteborgska laget som ställer upp i VM. Det tycker vi så klart är väldigt roligt, säger Mats Burnert, som även är lokal ordförande i föreningen Munskänkarna.

De tävlande är fyra vinentusiaster som inte spottar i glaset – men gärna i var sin hink under träning.

För att efterlikna själva tävlingen provsmakar de nämligen lika många viner, tolv, när de tränar.

– Vi har alla ett vinintresse sedan tidigare och har ställt upp i SM och andra tävlingar. Sedan laget togs ut i april har vi övat nästan varje vecka. Vi har gjort våra tiotusen timmar, säger Jonas Börlin.

– Druckit våra tiotusen liter, skrattar Josefin Lindell.

Poängsystem

Hur tävlar man då i vinprovning? Jo, det handlar helt enkelt om att lagmedlemmarna måste använda sina sinnen och förkunskaper för att på tid komma på vilket vin det är de dricker.

Högst poäng får de lag som sätter druva och i vilket land vinet har producerats. Extra poäng får man om man därtill kan vinets appellation, producent och årgång. Appellation är en kvalitetsgaranti på franska viner som säkerställer växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt.

Det låter extremt svårt?

– Ja, det är det. Får man hälften rätt under en vinprovning – då har man en bra dag, brukar jag säga, säger Mats Burnert, som sedan tidigare har en VM-vinst från 2017 i bagaget.

Under själva VM har de tävlande lagen tio minuter på sig att var för sig smaka och tillsammans resonera sig fram till svaret.

Tidigare har samtliga viner dukats upp på samma gång, men i år ska de tävlande få testa varje vin för sig. Det försvårar för tävlingsdeltagarna eftersom de inte kan jämföra vinerna med varandra.

– Vi tror att de har ändrat tävlingsupplägget för att göra det mer spännande att titta på. Och mer publikt. Nytt är nämligen att VM ska livesändas och resultaten ska presenteras löpande efter varje omgång, säger Jonas Börlin.

8 oktober

I början av oktober är det äntligen dags för tävlingen som Göteborgslaget övat så länge inför.

– Det ska verkligen bli skitskoj! Vi hoppas så klart på att ta hem bucklan, säger Christian Häller.