Övning. Kristina Pederson och Josefin Lindell doftar, tar en klunk i munnen, smakar och spottar ut. Laget, som består av fyra vinentusiaster, har sedan tio minuter på sig att komma fram till viket vin de har framför sig.
Foto: Markus Andersson
– Jag känner tropisk, gul frukt. Gula plommon har jag antecknat. Mycket mineral. Fat? Där har jag inte någon gissning, säger Christian Häller.
– Håller med, gul frukt och plommon. Stenig mineral. Lite den här, fadda känslan efteråt, säger Josefin Lindell.
I en lokal i Eriksberg sitter Jonas Börlin, Kristina Pederson, Josefin Lindell och Christian Häller och diskuterar faktorer som smak, mineralhalt och syra. Tillsammans med lagledaren Mats Burnert ska de snart representera Sverige i VM i vinprovning.
Eller "Championnat du Monde de dégustation du Vin" som är tävlingens officiella namn.
– Det är det första hel-göteborgska laget som ställer upp i VM. Det tycker vi så klart är väldigt roligt, säger Mats Burnert, som även är lokal ordförande i föreningen Munskänkarna.
De tävlande är fyra vinentusiaster som inte spottar i glaset – men gärna i var sin hink under träning.
För att efterlikna själva tävlingen provsmakar de nämligen lika många viner, tolv, när de tränar.
– Vi har alla ett vinintresse sedan tidigare och har ställt upp i SM och andra tävlingar. Sedan laget togs ut i april har vi övat nästan varje vecka. Vi har gjort våra tiotusen timmar, säger Jonas Börlin.
– Druckit våra tiotusen liter, skrattar Josefin Lindell.
Poängsystem
Hur tävlar man då i vinprovning? Jo, det handlar helt enkelt om att lagmedlemmarna måste använda sina sinnen och förkunskaper för att på tid komma på vilket vin det är de dricker.
Högst poäng får de lag som sätter druva och i vilket land vinet har producerats. Extra poäng får man om man därtill kan vinets appellation, producent och årgång. Appellation är en kvalitetsgaranti på franska viner som säkerställer växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt.
Det låter extremt svårt?
– Ja, det är det. Får man hälften rätt under en vinprovning – då har man en bra dag, brukar jag säga, säger Mats Burnert, som sedan tidigare har en VM-vinst från 2017 i bagaget.
Under själva VM har de tävlande lagen tio minuter på sig att var för sig smaka och tillsammans resonera sig fram till svaret.
Tidigare har samtliga viner dukats upp på samma gång, men i år ska de tävlande få testa varje vin för sig. Det försvårar för tävlingsdeltagarna eftersom de inte kan jämföra vinerna med varandra.
– Vi tror att de har ändrat tävlingsupplägget för att göra det mer spännande att titta på. Och mer publikt. Nytt är nämligen att VM ska livesändas och resultaten ska presenteras löpande efter varje omgång, säger Jonas Börlin.
8 oktober
I början av oktober är det äntligen dags för tävlingen som Göteborgslaget övat så länge inför.
– Det ska verkligen bli skitskoj! Vi hoppas så klart på att ta hem bucklan, säger Christian Häller.
Lovisa Hansson
lovisa.hansson@goteborgdirekt.se
073-620 14 59
Tävlingskriterierna:
Flest poäng får det lag som gissar rätt på druva, exempelvis Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc, samt vilket land vinet kommer ifrån.
Sätter man vinets appellation ger även det poäng. Appellation är en kvalitetsgaranti på franska viner. Ett exempel på en appellation för viner är AOC Bordeaux Supérieur. På etiketten till ett vin från denna appellation står texten "Appellation Bordeaux Supérieur Contrôlée" utskriven.
Sätter man producent och årgång ger det ett fåtal poäng.
Källa: Mats Burnert och Wikipedia
Om tävlingen:
Arrangeras av den franska vintidningen "La Revue du vin de France".
I år ställer 32 länder upp med lag i tävlingen.
Sker i Champange i Frankrike, lördag 8 oktober.
Om Munskänkarna:
Föreningen Munskänkarna är en svensk vinprovarorganisation som bildades år 1958 med syftet att öka kunskapen om vin hos restaurangfolk.
Senare breddades målgruppen till alla vinintresserade. Munskänkarna är en ideell förening med syfte att vidga kännedom och kunskap om vin och andra ädla drycker, samt verka för goda och måttfulla dryckesseder.
Källa: Wikipedia
Får man hälften rätt under en vinprovning – då har man en bra dag.
Övning. Kristina Pederson och Josefin Lindell doftar, tar en klunk i munnen, smakar och spottar ut. Laget, som består av fyra vinentusiaster, har sedan tio minuter på sig att komma fram till viket vin de har framför sig.
Foto: Markus Andersson
Ger färdighet. "Jasså, var det den druvan". Frustrationen var stor när det svenska landslaget i vinprovning resonerat sig fram till fel vinsort. Lika stor var glädjen när de lyckades pricka rätt.
Foto: Markus Andersson
Intresse. Kristina Pederson har ett mångårigt intresse av vin och gick med i Munskänkarna 2002. "Syrah-viner från norra Rhône är min favorit" säger hon.
Foto: Markus Andersson
Goda vänners lag. Laget har tränat ihop sedan i april och har på den tiden blivit sammansvetsade.
Foto: Markus Andersson
Blindtest. Vinet hälls upp i små glasflaskor för att deltagarna inte ska veta vilket vin de testar. Det som de inte dricker upp under övningstillfället, tar man hem. "Så kan man sitta kvällen efter och öva på att definiera smakerna när man nu vet vilket vin det är" säger Kristina Pederson.
Foto: Markus Andersson
Vana. Mellan varven måste man spotta i hinken under en vinprovning.
Foto: Markus Andersson
En hobby. "Bara för att man är vinintresserad sitter man inte och snurrar och spottar varje middag. Men det är ett kul intresse som gjort att jag träffa flera likasinnade", säger Josefin Lindell.
Foto: Markus Andersson
Slog påsarna ihop. Jonas Börlin och Christian Häller kvalificerade sig till VM tillsammans. "Vi tävlade i andra lag innan. Men efter en tävling satt vi på samma tåg ner till Göteborg och surade båda två för att ingen av oss hade vunnit. Då bestämde vi oss för att börja träna tillsammans" säger Christian Häller.
Foto: Markus Andersson
Kristina Pederson
Foto: Markus Andersson
Variation. Mats Burnert korkar upp en av kvällens totalt 12 flaskor.
Foto: Markus Andersson
För anteckningar. För Mats Burnert som lagledare gäller det att lära känna de tävlande och kunna tolka vad de menar när de beskriver vin.
Foto: Markus Andersson
Christian Häller
Foto: Markus Andersson
Kristina Pederson, Josefin Lindell
Foto: Markus Andersson
Kostsamt. Att öva sig inför VM är inte billigt. "Jag köper in minst tolv vinflaskor för varje övningstillfälle och vi delar på kostnaden. Det blir runt 3 500 kronor per gång, säger Mats Burnert".
Foto: Markus Andersson
Josefin Lindell
Foto: Markus Andersson
Kristina Pederson
Foto: Markus Andersson