Här är Häckens nya hymn

Inför premiärhelgen i Allsvenskan presenterar BK Häcken sin nya hymn. Låten – som redan har gett eko på Hisingen – har gjorts av Isak Widmark och Ida Redig. Hon både sjunger och har producerat den som heter "Från Hisingen till framtiden".

  • Publicerad 15:08, 30 mar 2022

Under tränaren Peter Gerhardssons era – 2009–2016 – introducerades låten "Den viktiga skillnaden" av bandet Napoleon. En låt skriven av tränarens son Andreas Gerhardsson där man i refrängen kan höra "Vi är inte från Göteborg. Vi är från Hisingen". Under den här perioden valde man också, som ett resultat av förre Häcken-tränarens stora musikintresse, att köra Springsteens "Badlands" som måljingel.

Redo för förändring

Nu är BK Häcken emellertid redo för en förändring. i veckan har "Från Hisingen till framtiden" presenterats. En låt som redan har gett eko på Hisingen.

Det var på kvällen den 17 mars, efter BK Häckens träningsmatch mot Utsikten, som Hisingsborna rapporterade om mystiska ljud, som om pålkranar arbetade i sen timma. I Facebookgruppen ”Vad händer på Hisingen?” fanns det spekulationer om det var rivningen av Götaälvbron eller om det var byggena vid Lindholmen som var orsaken till (o)ljudet.

Tror att det klaffade

Nu kan GöteborgDirekt avslöja: det var vid inspelningen av videon "Från Hisingen till framtiden" med Ida Redig på Bravida arena, som ljuden hördes.

– Jag vet inte om det var det. Men jag vill ju gärna tro det och att det klaffade med att jag höll på och sjöng och gastade i arenan, säger Ida Redig.

– Men jag minns att det var för jävla kallt. Jag trodde det skulle vara lä i arenan, men det blåste ner som en enorm Carola-fläkt.

Knyter an till Hisingen

Med den nya hymnen vill man än mer knyta an till Hisingen. Den är skriven av Isak Widmark och Ida Redig, där den sistnämnda både sjunger och har producerat låten.

– Jag fick uppdraget när BK Häckens vd Marcus Jodin hörde av sig.

Hade du koll på laget?

– Inte alls. Men det blev en klockren combo. Jag gillar att laget inte har några kvinnliga fotbollsspelare. De har spelare som alla jobbar lika hårt för sina lag. Det är en förening som jobbar för jämställdhet, som jag gärna är ett språkrör för.

Ida Redig gillar att träna, men erkänner att hon inte är någon fotbollstjej.

– Fast jag blev varmt välkomnad in i föreningen och jag har upptäckt att mitt flöde på sociala medier redan har blivit gulsvart. Nu kommer jag till Bravida arena för att sjunga låten både på fredag och lördag. När jag skrev den här ville jag hitta en låt för alla att sjunga med i – både herrar och damer. Den är ju specialskriven för BK Häcken med alla platser som har betytt någonting. Från Väderkvarnsgatan, Tunnbindaregatan till Keillers park och Rambergsvallen.

Vi är GBG