Här är Hisingens minsta bibbla

Det är en plats där berättelser blir till med hammare och spik eller papper och penna. På Bygglekplatsen i Biskopsgården har ett litet bibliotek flyttat in i lekplatsens torp.

  • Publicerad 14:55, 25 mar 2019

”Vi började sommaren 2017. Hyrde en container, packade böcker från Biskopsgårdens bibliotek, drog elektricitet och internet via Bygglekplatsens torp och slog upp dörrarna. Ett bibliotek hade landat i Långströmsparken. Bygglekplatsbiblioteket.”

Så beskriver bibliotekarien Hanna Wikman uppkomsten av det lilla biblioteket som numera ryms i Bygglekplatsens lokal i Långströmsparken på Hisingen.

Bakgrunden är att biblioteken i Västra Hisingen för omkring fyra år sedan ville arbeta mer med uppsökande verksamhet under loven och tack vare sommarlovssatsningen blev Strandbiblioteket i Sillvik verklighet. Ett par år senare tog man konceptet vidare till Biskopsgården.

– Barn är inte så mycket biblioteken på sommaren. Det är ute i grönskan i parken och här i Biskopsgården tänkte vi lite mer integration. Bygglekplatsen fanns redan och vi blev som ett komplement till den verksamheten, säger Oliver Djudja, bibliotekschef i Västra Hisingen.

Det sommaröppna Bygglekplatsbiblioteket blev snabbt populärt och sedan i höstas är det tillgängligt för alla när Byggleken är öppen. Där kan barn leka men också skapa och tillverka saker, därför passade det bra att utvidga den kreativa verksamheten med böcker och läsfrämjande aktiviteter.

– Det var superlyckat för att barnen var redan där. Det är deras plats. Barnen kan gå från att spela fotboll till att sitta och läsa eller man kanske snickrar och sen lånar man boken Castor snickrar, säger Hanna Wikman.

Bygglekplatsensbibliotek tillhör Biskopsgårdens bibliotek och riktar sig till barn och ungdomar i åldern 0 till 15 år. Här satsas det lite extra på faktaböcker som relaterar till verksamheten på Bygglekplatsen, samtidigt fungerar det som ett vanligt bibliotek som vem som helst kan reservera böcker till.

Högläsningen i den lilla byggbibblan står också högt på agendan.

– Det är en magisk stund att läsa tillsammans och det gör att barn får tillgång till böcker ganska enkelt.

Nu pågår arbetet med att utveckla verksamheten, sprida information och hoppas på att fortsatta resurser för extra bemannade öppettider på loven. Hanna Wikman upplever att många uppskattar att ha ett bibliotek där de redan rör sig.

– Det är bra att biblioteken är där folk är, säger hon och avslutar berättelsen om Hisingens minsta bibbla:

”Vi är en plats där människor träffas och vänner hittar varandra, där berättelser blir till med hammare och spik eller papper och penna.”

BYGGLEKPLATSEN & BIBLIOTEKET

Öppet måndag till torsdag 13-17.

Från och med påsk är det sommartid med helgöppet på Bygglekplatsen 11-17. (inte i biblioteket)

Man kan även boka in sig med en barngrupp på både biblioteket och hantverks-verksamheten på förmiddagar. 9.30-12.

Läs mer: Bygglekplatsbiblioteket

Läs mer: Bygglekplatsen

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG