Här är hockeyklubben som välkomnar alla

I Göteborg HC bedrivs hockey från lägsta till högsta nivå och alla räknas lika mycket. Mikael Hjertquist leder parahockey-träningen men ibland saknas spelarna. Nu hoppas han att fler ska hitta dit och välkomnar alla att testa.

  • Publicerad 15:00, 21 okt 2018

Jag vill verkligen betona att parahockey inte bara är för personer med funktionsvariationer eller att man måste sitta i rullstol. Det är en vanlig fördom. Jag välkomnar alla! Det är det enda sättet att få ihop ett lag.

Pang! En hockeypuck slår i sargen. Mikael Hjertquist far kors och tvärs över isen med klubban redo att passa pucken vidare. I kväll är det tre kälkhockeyspelare på Göteborg Hockey Clubs parahockey-träning i Angereds Arena. Ibland spelar Mikael Hjertquist ensam.

– Jag har hela tiden haft en vilja att starta ett lag. Jag är här både måndag och tisdag oavsett om jag vet att det kommer någon eller inte. I går var jag själv, säger han.

Göteborg HC var från början en renodlad tjejhockeyklubb men verksamheten har växt till hockeyskola för barn, ungdomslag, rekreationshockey och har flera lag ända upp till högsta serien för damer. Parahockeyn är ganska ny men med tanke på klubbens värdegrund – alla är välkomna – hoppas man att fler ska hitta dit.

– Vi vill vara en bred ishockeyklubb. I alla andra klubbar och i hockeykulturen i stort handlar det om att spetsa lagen men vi har plats för alla, säger Sarah Lindgren, styrelseledamot och spelare i Göteborg HC.

LÄS MER: GHC:s tuffaste match är inte på isen

Göteborg HC öppnade nya dörrar

Hockeyintresset och drömmen om att åka skridskor har alltid funnits hos Mikael Hjertquist. På Riksgymnasiet i Angered fick han chans att testa kälkhockey och blev fast. Sedan åkte han då och då på allmänhetens tider i olika ishallar. När han sedan hittade till Göteborg HC öppnades nya dörrar.

– Jag var nära att lägga ner. Men här fick jag regelbundna träningstider och folk som förstod min bild av hockey och vad den betyder. Nu har jag folk som kan dunka mig i ryggen, säger han.

Kälkhockey för alla

Samhällsengagemanget är en viktig del i Göteborg HC. Klubben vill få människor intresserade av träning och känna delaktighet, särskilt ute i förorten. De försöker synas i olika sammanhang dels för få att nå nya spelare dels för att sponsorer ska förstå att de stödjer något värdefullt.

– Vi gick bland annat med i Prideparaden. Vi vill visa vår ståndpunkt tydligt och försöker leva som vi lär, säger Sarah Lindgren.

Mikael Hjertquist leder inte bara parahockeyn utan är även med i styrelsen och inblandad i olika aktiviteter inom klubben. Och att hans engagemang är viktig för hela klubben märks.

– Jag ser mig själv som en minoritet, inte bara inom hockey utan generellt i samhället men när jag kom in i klubben förändrades mitt liv. Här behövs jag, det har jag aldrig känt tidigare. Jag är Mikael här, inte killen i rullstol.

Hjälmen är det första som åker av efter träningen och svetten i pannan avslöjar att det har varit ett bra spel.

– Jag vill verkligen betona att parahockey inte bara är för personer med funktionsvariationer eller att man måste sitta i rullstol. Det är en vanlig fördom. Jag välkomnar alla! Det är det enda sättet att få ihop ett lag.

Göteborg Hockey Club erbjuder bland annat:

Arena: Angereds Arena

Hockeyskola: Söndagar (gratis)

Kom minst 30 minuter innan, så barnen hinner byta om.

09:00 – 09:50 hockeyskolan för tjejer och 10:00 – 10:50 hockeyskolan för tjejer och killar.

Parahockey: Öppen träning (gratis): Måndagar 16 – 18.30 och tisdagar 19.30 – 20.20.

KLubben har även ungdomslag, B-lag och lag i SDHL.

Göteborg HC står för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och arbetar även medvetet för skapa möjligheter och därigenom nå en ökad internationell förståelse och jämlikhet. Göteborg Hockey Club delar också den vision och värdegrund som är gemensam för Svensk idrottsrörelse och följer FN´s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Visa merVisa mindre

Vad är parahockey?

Det är i princip samma regler som i ishockey, exempelvis vad gäller tacklingar. Skillnaderna är bland andra att spelarna sitter i en kälke och har två, i skaftändan, dubbförsedda klubbor som också används som stavar att staka sig fram med på isen.

Alla får vara med och spela paraishockey i svenska klubbar. Tjejer och killar i alla åldrar både med och utan funktionsnedsättning. På klubblagsnivå är det inget krav att man har en funktionsnedsättning, men när nationer mäter sig mot varandra som landslag krävs det att man har någon slags rörelsenedsättning och att man blir klassificerad. 

Källa: parasport.se

Visa merVisa mindre