Funderar. Hyresgästen Sanka Ibrovic är försiktigt positiv till en ombildning av hennes hyresrätt. Foto: Lotta Engelbrektson

Här är hyresgäster kluvna till att köpa sin lägenhet.

Näst på tur att ombildas står Poseidons lägenheter på Bondegärdet i Hjällbo. Hittills har intresset varit ljumt från hyresgästerna.

  • Publicerad 08:58, 6 dec 2021

Vi vill ju inte sälja något som är dåligt.

Vinnare och förlorare när hyresrätter blir bostadsrätter

Till skillnad mot Briljantgatan sker ombildningen den här gången på fastighetsägarens initiativ. Att skapa en blandstad av den hyrestäta stadsdelen Hjällbo är ett led i politikernas ambition att öka tryggheten i området.

Men när Poseidon skickade ut en förfrågan till hyresgästerna om de ville köpa sina lägenheter blev gensvaret så där. Knappt hälften av de boende svarade på enkäten.

– Vi är fortfarande väldigt tidigt i processen. En arbetsgrupp har bildats och nu får vi fundera på hur vi ska gå vidare, säger Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare på Poseidon.

För att det ska bli en ombildning av de 103 lägenheter som har valts ut i Hjällbo måste minst 67 procent av de boende säga ja. Dit är det fortfarande en bit kvar.

Även om priset blir avsevärt lägre än på den öppna bostadsmarknaden är det många som tvekar.

Fler hyresrätter blir bostadsrätter i Göteborg

En av dem som läste igenom utskicket och återkopplade till Poseidon var Sanka Ibrovic som bott i sin trea på Bondegärdet i 22 år. Hon är försiktigt positiv till förslaget.

– Men jag är lite osäker. Jag har inte ägt en bostad innan och tankarna går om det är den här lägenheten jag ska satsa på. Det beror på vad priset blir, säger hon.

Renoveringsbehov

Flera av de boende som GöteborgDirekt träffar i området, men som inte vill berätta sina namn, tycker att husen är i för dåligt skick för att de skulle vilja äga dem. Fasaden är sunkig, golven är utslitna och fönstren behöver bytas ut.

– Jag skulle aldrig köpa en lägenhet här. Det krävs för mycket renoveringar. Jag har bott på Bondegärdet i hela mitt liv, men nu vill jag vill bara komma bort härifrån, säger en av hyresgästerna.

Men att just de här fastigheterna i Hjällbo har valts ut för ombildning beror annat på att de inte har några stora underhållsbehov. Enligt Patrik Hakenmyr på Poseidon är lägenheterna stambytta och badrum och tak har nyligen renoverats,

– Vi är däremot medvetna om att det finns en fuktproblematik med fönstren, säger han.

"Påverkar priset"

Om fönstren kommer att fixas före försäljningen kan han däremot inte lova. Först ska en teknisk utredning genomföras.

– Vi vill ju inte sälja något som är dåligt. Men ett fönsterbyte påverkar förstås priset, säger Patrik Hakenmyr.

Hyresgästen Sanka Ibrovic följer utvecklingen noga och har inte fattat ett slutgiltigt beslut. Hon berättar att de flesta av hennes grannar är lika osäkra som hon. Vissa är väldigt positiva medan andra är oroliga för om de kommer att ha råd.

– Om jag får möjlighet att köpa min lägenhet kommer mina barn att ställa upp och hjälpa mig, säger hon.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21