Nobbar raketerna. Många kedjor har valt bort fyrverkerier på butikshyllorna. Foto: Mostphotos

Här är kedjorna som fimpar fyrverkerierna till nyår

Planerar du ett mäktigt fyrverkeri till nyår? Att hitta smällare och raketer hos matbutiker och stora kedjor är inte lika självklart som förr. Flera matkedjor har slutat sälja och i år meddelar byggjätten Bauhaus att man lägger av.

  • Publicerad 06:00, 29 dec 2016

Flera större matkedjor har redan slutat sälja fyrverkerier, bland annat Coop, Hemköp och Willys. Inom Ica är det upp till varje enskild handlare, men Ica Maxi-butikerna har en överenskommelse sedan några år om att inte sälja fyrverkerier.

Något som fått massor av hejarop.

– Det är av säkerhetsskäl och av hänsyn till djur. Det händer en hel del olyckor kring fyrverkerier och dessutom är det många djur som mår dåligt av det. Det har mottagits mycket positivt, säger Emelie Ericson, pressansvarig på Ica Gruppen.

Stora kedjor säljer ofta fyrverkerier under ett begränsat antal dagar inför nyår, och beslut fattas från år till år om försäljningen. Det berättar Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus. Tidigare i december gick byggvaruhuset ut med att man inte kommer att sälja några fyrverkerier i år, trots att det drar in mellan 10-15 miljoner kronor varje år.

– Det handlar om säkerhet och inte minst hela biten med hundägare, som ofta är våra kunder. Fyrverkerier kan dessutom vara otäcka för människor som har krigsupplevelser bakom sig. Det var ett väldigt enkelt beslut, säger han.

Varför har ni inte slutat tidigare då om beslutet var enkelt?

– Det kommer ju upp varje år när vi kommer in i en period när vi börjar sälja. Egentligen tog vi nog beslutet i samband med att vi sålde förra året.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Bara positiva. Framför allt internt från anställda men även djurföreningar som tycker det är bra med lite ordning och reda. Fyrverkerier handlar ju om att fira något, men sen finns det ett ofog runtomkring med att det smäller i flera veckor innan.

LÄS MER:

Här fortsätter fyrverkeriförsäljningen som vanligt: "Sverige är på väg att bli ännu mer landet lagom"

Såhär gör några andra stora kedjor

Plantagen, Rusta, City Gross, Coop, Ica Maxi-butikerna och Axfood (Hemköp, Willys) har tidigare lagt av med försäljningen. Det rapporterar TT.

För den som är sugen på att fira nyår med fyrverkerier, finns flera stora pryl- och byggvaruhus som fortfarande säljer enligt en rundringing vi gjort, till exempel ÖoB, Hornbach och K-Rauta.

Biltema och Jula säljer inga fyrverkerier.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00