Här är klubben där du kan gå hela vägen

Västra Frölundas badmintonklubb är klubben där man kan går från nybörjare till elitspelare. Nu tar klubbens U19-lag sikte på JVM i Ryssland i september.

  • Publicerad 06:31, 8 sep 2019

Junior VM i badminton i Ryssland står för dörren och U19-laget på Västra Frölundas badmintonklubb ligger i hårdträning.

Joel Hansson, 18, och Gustav Björkler, 17 år, är två av de fyra elitsatsande spelarna från klubben som kommer åka ned för att kämpa om JVM-guldet.

– Det känns bra att få åka ned till Kazan, vi har ju varandra så vi kan träna tillsammans hela tiden och stötta varandra, säger Gustav.

Men de är långt i från själva i klubbens hall när Göteborg Direkt träffar dem.

Det är full aktivitet på banorna där barn i olika åldrar tillsammans värmer upp inför dagens träning.

– Vi har en väldigt stor bredd i klubben, allt från unga till äldre och nybörjare till elitserien. Man kan gå hela vägen det är bara en själv som väljer hur hårt man vill satsa, säger Marie Gunnlert, styrelseledamot i klubben.

Från nybörjare till elitspelare

Något som är speciellt för Västra Frölundas badminton klubb är att man kan göra hela resan från nybörjare till att tävla på en internationell nivå vilket Gustav Björkler är ett levande bevis på. Han började i klubben som tioåring och nu har han flera juniortävlingar framför sig.

– Badminton är ju en väldigt lätt sport att ta sig in i och man kan börja här i klubben via badmintonskolan skolan. Så snart man kan hålla ett rack kan man börja i klubben för det funkar väldigt bra att blanda olika åldrar och vi anpassar ju träningarna så de ska passa alla, säger Marie Gunnlert.

Joel Hansson kom senare till klubben men gjorde just så för att kunna satsa på allvar.

– Jag började spela badminton i Åby men de hade ingen elitsatsning så därav valde jag att gå till Frölunda, säger Joel.

Prova-på!

Helgen den 14 september klockan 10.00 till 13.00 kommer Västra Frölundas badmintonklubb att hålla en Prova-på-dag i Sportarenan där alla är välkommna att testa badminton.

Unga tränare

Ella Järup och Frida Pettersson är 14 och 15 år och båda håller redan klasser för medlemmar i klubben samtidigt som de själva tränar och tävlar.

– Det är kul att vara tränare, man lär sig mycket själv av att träna andra och man lär känna alla på klubben, säger Ella Järup.

Tränare är något alla inom klubben kan bli om man har viljan och engagemanget.

– Vi har båda fått gå kurs för att lära oss olika övningar, hur man lägger upp en lektion och vad ett bra ledarskap är, säger Frida Pettersson.

Ryssland nästa

För Gustav och Joel är det nu fullt fokus på tävling, närmast har de två juniortävlingar på Irland och i Belgien innan de spelar Junior-VM i ryska Kazan den 30 september.

– Vi tränar ju tillsammans morgon och kväll och försöker stötta varandra, vi vill ju samma sak allihopa, avslutar Gustav Björkler.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11