Här är klubben där du kan gå hela vägen

Västra Frölundas badmintonklubb är klubben där man kan går från nybörjare till elitspelare. Nu tar klubbens U19-lag sikte på JVM i Ryssland i september.

  • Publicerad 06:31, 8 sep 2019

Junior VM i badminton i Ryssland står för dörren och U19-laget på Västra Frölundas badmintonklubb ligger i hårdträning.

Joel Hansson, 18, och Gustav Björkler, 17 år, är två av de fyra elitsatsande spelarna från klubben som kommer åka ned för att kämpa om JVM-guldet.

– Det känns bra att få åka ned till Kazan, vi har ju varandra så vi kan träna tillsammans hela tiden och stötta varandra, säger Gustav.

Men de är långt i från själva i klubbens hall när Göteborg Direkt träffar dem.

Det är full aktivitet på banorna där barn i olika åldrar tillsammans värmer upp inför dagens träning.

– Vi har en väldigt stor bredd i klubben, allt från unga till äldre och nybörjare till elitserien. Man kan gå hela vägen det är bara en själv som väljer hur hårt man vill satsa, säger Marie Gunnlert, styrelseledamot i klubben.

Från nybörjare till elitspelare

Något som är speciellt för Västra Frölundas badminton klubb är att man kan göra hela resan från nybörjare till att tävla på en internationell nivå vilket Gustav Björkler är ett levande bevis på. Han började i klubben som tioåring och nu har han flera juniortävlingar framför sig.

– Badminton är ju en väldigt lätt sport att ta sig in i och man kan börja här i klubben via badmintonskolan skolan. Så snart man kan hålla ett rack kan man börja i klubben för det funkar väldigt bra att blanda olika åldrar och vi anpassar ju träningarna så de ska passa alla, säger Marie Gunnlert.

Joel Hansson kom senare till klubben men gjorde just så för att kunna satsa på allvar.

– Jag började spela badminton i Åby men de hade ingen elitsatsning så därav valde jag att gå till Frölunda, säger Joel.

Prova-på!

Helgen den 14 september klockan 10.00 till 13.00 kommer Västra Frölundas badmintonklubb att hålla en Prova-på-dag i Sportarenan där alla är välkommna att testa badminton.

Unga tränare

Ella Järup och Frida Pettersson är 14 och 15 år och båda håller redan klasser för medlemmar i klubben samtidigt som de själva tränar och tävlar.

– Det är kul att vara tränare, man lär sig mycket själv av att träna andra och man lär känna alla på klubben, säger Ella Järup.

Tränare är något alla inom klubben kan bli om man har viljan och engagemanget.

– Vi har båda fått gå kurs för att lära oss olika övningar, hur man lägger upp en lektion och vad ett bra ledarskap är, säger Frida Pettersson.

Ryssland nästa

För Gustav och Joel är det nu fullt fokus på tävling, närmast har de två juniortävlingar på Irland och i Belgien innan de spelar Junior-VM i ryska Kazan den 30 september.

– Vi tränar ju tillsammans morgon och kväll och försöker stötta varandra, vi vill ju samma sak allihopa, avslutar Gustav Björkler.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00