Foto: Edith Camilla Svensson

Här är klubben som lägger allt krut på damlaget

Sveakurd FC är fotbollsklubben som sätter tjejerna först – och det behövs, de är Angereds enda damlag. Vi hängde med på höstens första inomhusträning

  • Publicerad 06:15, 18 okt 2016

klubben som till skillnad från de flesta andra, lägger allt krut på damlaget.

Det är samling i Bläsebohallen klockan 18:30 på torsdagskvällen. Men när klockan närmar sig tjugo i är det fortfarande bara en handfull spelare som syns till på läktaren. Sveakurd FC:s tränare Alan Amin skrattar till.

– De är ofta sena, det spelar ingen roll om jag säger att vi ska samlas halv eller kvart över. Vi startar alltid kvart i, säger han.

Sveakurd kom till i en källarlokal för lite drygt två år sen. Tre killar som hade tröttnat på fotbollstillvaron i Gunnilse bestämde sig för att starta ett eget lag. Herrlaget tog sig upp från division 7 första säsongen och är på god väg att klättra ytterligare en division i år.

– Herrlaget har gått jättebra. Men när damlaget kom till så bytte vi spår. Det är den här satsningen som behövs mest i samhället just nu, säger Alan Amin som är en av grundarna till klubben som till skillnad från de flesta andra, lägger allt krut på damlaget.

Foto: Edith Camilla Svensson

Klockan är kvart i och nu finns ett tjugotal spelare på plats i hallen. Alan ursäktar sig och springer ner på planen. Han för en livlig diskussion med ett gäng medelålders badmintonspelare som ännu inte har monterat ner sina nät. Missförståndet med hallbokningen reds ut och nätet plockas ner. En av lagets största utmaningar just nu är att fixa träningstider.

– Vissa av våra spelare går fortfarande i grundskolan, vi kan inte träna klockan nio till exempel, då är de hemma vid elva. Tiderna bokas upp väldigt snabbt och vi är ett damlag i hela Angered som konkurrerar med 30 herrlag, säger Alan som tycker att kommunen borde ge dem någon slags förtur.

– Vi får inget stöd från kommunen, vi har inte hört nåt, säger han.

Började på fritidsgården

Fröet till laget såddes på en fritidsgård i Angered. Där fanns 6-7 tjejer som spelade spontanfotboll. Alltefter att fler hakade på väcktes lusten att organisera sig och anmäla ett lag till seriespel. Alan kom i kontakt med fritidsgården och tog över som tränare.

Efter att Angered FC lade ner sitt damlag och gick ihop med Marieholms BK för att satsa på yngre tjejer upp till 14 år under nya namnet Angered MBIK, flyttade en del spelare över till Sveakurd som nu är områdets enda damlag. Rozhin Ali är med sina 21 år en av lagets mest meriterade spelare som förutom spel i Angered FC har hunnit med spel på division 2 nivå.

– Vi började från noll och har utvecklats enormt. Vi har blivit väldigt seriösa och det syns på plan. Vissa hade aldrig ens spelat fotboll förut när de kom hit men de har utvecklats jättemycket, säger hon stolt.

Foto: Edith Camilla Svensson

När träningen drar igång inleds den med en ordentlig genomgång av de taktiska fördelarna med de olika uppställningarna i inomhusfotboll, futsal. Det gäller att hänga med för det är ingen tvekan om att det här är seriöst.

23-åriga Shiman Mohammed hade alltid drömt om att spela fotboll. Av personliga skäl som hon beskriver det, så var det aldrig möjligt under uppväxten i Falköping.

– Förra året så var jag och en kompis och kollade på en match. Vi började snacka om att det vore kul att spela och vi frågade en killkompis som gick förbi om han visste vart vi kunde vända oss. Han tipsade om Sveakurd och nu har jag spelat här i elva månader, säger hon.

Paulina Zeino, 22 har till skillnad från Shiman spelat fotboll i hela sitt liv.

– När man är så många med så olika bakgrunder så blir det speciellt, säger hon och jämför med andra klubbar hon har spelat i. Gemenskapen och respekten är bättre här, menar hon.

Ingen av tjejerna verkar särskilt oroade över problemet med träningstiderna eller bristen på sponsorer.

– Tjejer prioriteras på ett annat sätt, vi får det som blir över, säger Paulina som är van.

– Jag är inte orolig eftersom vi är det enda damlaget som finns här. Det finns så många som har talang i förorterna. Det är här man hittar dom bästa, säger Rozhin.

Foto: Edith Camilla Svensson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG