För pandemins offer. Coronablommor av konstnären Geert van der Vossen Foto: Torbjörn Skogedal

Här är konstverket som hedrar coronans offer

Tusentals handgjorda järnblommor ska ställas ut på en pråm i Stora hamnkanalen i Göteborg. Konstinstallationen, Coronablommor, uppförs för att hedra pandemins offer.

  • Publicerad 11:40, 3 maj 2021

– Det är med glädje och stolthet jag tackat ja till frågan att visa verket i Göteborg som en del i stadens 400-årsfirande. Det ger mig en möjlighet att visa verket för en större publik och att även ge plats åt dem som avlidit efter det att verket färdigställdes, säger konstnär Geert van der Vossen, i ett uttalande.

Redan förra året började Geert van der Vossen ställa ut sina handgjorda järnblommor på vallen bredvid sin bostad i Broddetorp i Skaraborg, det blev 6 561.

Del i Göteborgs 400-årsjubileum

Nu flyttas järnblommorna till en pråm i hamnkanalen och tillsammans med tryckta blommor bilda ett konstverk som har formen av en svensk flagga.

– Vi har levt med coronapandemin i över ett år nu och detta konstverk speglar en del av det vi är med om i vår samtid och hedrar dem som drabbats. Hela världen är berörda av denna pandemi och det känns fint att på ett konstnärligt och symboliskt vis uppmärksamma detta under Göteborgs 400-årsjubileum, säger Therese Brusberg, chef Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborg & Co.

Konstverket visas mellan 28 maj och 15 november.

Geert van der Vossen ...

...är en holländsk konstnär som började jobba med järn vid 14 års ålder. Under sin skoltid lärde han sig olika tekniker för att bearbeta metall och utbildade sig sedan till maskiningenjör. När han flyttade till Sverige 2013 tog han upp hantverket med järn igen och har idag sin smedja i Broddetorp i Skaraborg.

Geerts mål är att göra oväntade, ovanliga tredimensionella former med minsta möjliga miljöpåverkan, som får människor att fundera, förundra och skratta.

Källa: Göteborg & Co.

Visa merVisa mindre

Konstverk. I hamnkanalen kommer 6 561 järnblommor ställs ut för att hedra pandemins offer. Foto: Mosthpothos/