Köa länge. Det måste man göra för en hyresrätt i Göteborg. Foto: Mostphotos

Här är kötiden för hyresrätt i Göteborg – stadsdel för stadsdel

Antalet lägenheter som annonseras på Boplats blir bara färre. Förra året fanns totalt 6 825 lägenheter att söka. Och trenden håller i sig med högst tryck på lägenheterna i Majorna-Linné. Där krävs över sju års kötid enligt färska siffror.

  • Publicerad 13:42, 4 apr 2018

LÄS MER:Guide: Så jagar du förstahandskontrakt i Göteborg

Den senaste statistiken gäller januari till mars i år, och följer egentligen samma mönster som tidigare. Allra längst kötid behöver den som vill bo i hyresrätt i Majorna-Linné, där de som nyligen skrivit kontrakt i genomsnitt har köat 2 697 dagar på Boplats, alltså över sju år.

Då har även privata värdar som annonserar på Boplats räknats in. Om man endast ser till de allmännyttiga bolagens lägenheter är kötiden närmare nio år i den populära stadsdelen.

– Det är egentligen inga större skillnader nu i jämförelse med årsskiftet, trenden är densamma, säger Mats Ekblad, kommunikatör på Boplats.

Tvåa och trea på listan över längst kötid i stan kommer Askim-Frölunda-Högsbo och Örgryte-Härlanda. Där har de som skrivit kontrakt under årets första månader köat i ungefär sex år.

Listan stadsdel för stadsdel kan du se i faktarutan här under.

LÄS MER: Bottensiffror: Allt färre lägenheter att köa till på Boplats

En annan trend man kunnat se på Boplats de senaste åren är att antalet lägenheter som annonseras ut blivit färre och färre. Förra året fanns 6 825 lägenhetsannonser på sidan, att jämföra med 8 404 år 2013.

– Antalet lägenheter minskade i alla fall inte jämförelsevis under första kvartalet och det är bra, säger Mats Ekblad.

Vad ska man göra om man behöver en lägenhet snabbt i Göteborg och söker via Boplats?

– Nyproducerade lägenheter som ofta är lite dyrare, där är det färre som söker. Samma sak om man tillhör en särskild målgrupp som 70 plus eller student, de kan också gå snabbare. Eller via privata värdar som inte går på kötid på samma sätt. Men om man registrerar sig på Boplats i dag så är det för framtiden man gör det.

Kötiden stadsdel för stadsdel

Majorna-Linné: 2 697 dagar

Askim-Frölunda-Högsbo: 2 201 dagar

Örgryte-Härlanda: 2 143 dagar

Centrum: 2 020 dagar

Norra Hisingen: 2 019 dagar

Lundby: 2 014 dagar

Angered: 1 873 dagar

Östra Göteborg: 1 794 dagar

Västra Göteborg: 1702 dagar

Västra Hisingen: 1 572 dagar

Siffran anger genomsnittligt antal ködagar vid kontraktsskrivning under perioden januari till mars i år. Här ingår både allmännyttans värdar och de som inte rangordnar sina sökande efter antal dagar.

Källa: Boplats

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG