Foto: Kristian Risenfors

Här är projekten som ska hjälpa bilisterna

Trafikverket ansvarar för lederna runt Göteborg och även större broar och tunnlar. De kommande åren ska flera stora arbeten göras, bland annat i Tingstadstunneln.

  • Publicerad 08:20, 29 aug 2019

Renoveras. Tingstadstunneln är en av flera tunnlar som ska fräschas upp. Foto: Mostphotos

1. Sörredsmotet: Klart. Arbetet med det nya motet har pågått sedan 2016. I augusti öppnade trafiken i alla riktningar.

2. Kallebäcksmotet: Kallebäcksmotet ska få en ny direktförbindelse mellan E6 syd och väg 40 i riktning österut. Projektet drar i gång under hösten 2019.

3. Marieholmstunneln: Håller än så länge tidsplan, beräknas öppna vid årsskiftet 2020/2021.

4. Gullbergstunneln: Ombyggnaden av E45 och den nya Gullbergstunneln pågår och väntas vara klart 2021.

5. Älvsborgsbron: Underhållsarbetena på Älvsborgsbron pågår till den 15 september. Sedan återupptas arbetet sommaren 2020 och sommaren 2021.

6. Nya Hisingsbron: Bron är planerad att öppna 2021. Försenat stål från Spanien kan hota den tidsplanen.

7. Götatunneln: Tunneln var avstängd stora delar av förra året. Projektet Västlänken var tvugna att pausa sina förstärkningsarbeten innan de var klara vilket innebär att en etapp återstår. Preliminär tid för det arbetet är januari – juni 2021. Om det blir dubbelriktad trafik i ena tunnelröret eller avstängd i en riktning är inte bestämt.

8. Lundbyleden: Ska byggas om mellan Brantingsmotet och Ringömotet. Byggstart beräknas till hösten 2020. 2024 väntas allt vara klart.

9. Halvorslänken: Halvors länk blir en tvärlänk mellan väg 155 och Hisingsleden. Arbetet är tänkt att komma igång ordentligt 2020.

10. Tingstadstunneln: Underhållsarbete ska göras för att förlänga tunnelns livslängd. Ett rör i taget renoveras. Arbetet beräknas ta ett halvår per rör, preliminärt vår-höst 2022 och vår-höst 2023.

11. Slakthusmotet: Projektet är senarelagt tillsvidare. När det väntas komma igång är ännu inte beslutet.

Experten: Tillväxt ger ökad trafik på lederna

Allt fler väljer att åka kollektivt. Trots det är köerna på de stora lederna runt Göteborg värre nu än för några år sedan. Trafikplaneraren Bertil Hallman på Trafikverket tror att en av de stora förklaringarna till trafikökningen är att Göteborg är en framgångsrik region.

– Jag tror att trafikökningen på våra leder framförallt beror på tillväxten – fler arbetstillfällen i centrala Göteborg och inte minst näringslivstransporterna som tar en hel del kapacitet. Göteborgs hamn är framgångsrik för exportindustrin till exempel. Min uppfattning är att trafiksituationen har blivit värre på våra leder. Samtidigt säger Göteborgs stad att det minskar på deras gator, säger Bertil Hallman.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11