De tio finalisterna. Foto: Göteborg & Co

Här är prylarna som ska symbolisera Göteborg

En kapsylöppnare i form av en räka, ett modeplagg anpassat efter göteborgsvädret eller en kombination av en spårvagn och ett landshövdingehus. Nu kan du avgöra vilka produkter som ska tolka Göteborg under jubileumsåret.

  • Publicerad 16:58, 21 okt 2020

Klar: Så låter Göteborgs jubileumslåt

I tävlingen GBG Form 2021 ska tre produkter väljas ut som symboler för Göteborgs 400-årsjubileum nästa år. Syftet med tävlingen är att lyfta fram stadens kreatörer, designers, formgivare, slöjdare och konsthantverkare.

Totalt skickades 39 bidrag in till tävlingen. Bland de tio som valts ut till final finns bland annat en kapsylöppnare i form av en räka, små landshövdingehus inspirerade av spårvagnar, ett bebisplagg med Göteborgskartan som motiv, affischer med göteborgsbroar och ett modeplagg anpassat efter göteborgsväder. Bakom produkterna står alltifrån HDK-studenter till arkitekter och kända internationella formgivare.

Göteborgs 400-årsjubileum skjuts upp

– Det har varit en spännande resa med GBG Form 2021. Under våren kontaktade vi ADA, Konsthantverkscentrum och Svensk Form Väst och tillsammans med Brewhouse blev det en tävling öppen för alla. Finalisterna visar hur olika tolkningen av Göteborg är i tio väldigt olika produkter, precis som vi önskade oss, säger Jessica Winnberg, producent på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum, i ett pressmeddelande.

Nu är det dags för göteborgarna att säga sitt om de tio finalisterna i en omröstning som pågår fram till den 20 november. Det resultatet väger sedan lika tungt som juryns, som består av Nina Due, museichef Röhsska museet, Emre Karakoc, Power to the Youth och Anna Elzer Oscarsson, ordförande Svensk Form Väst.

Den 2 december presenteras de tre vinnarna på en livesänd gala. Jubileumsprodukterna kommer att visas på Röhsska museet, produceras i 400 exemplar och säljas på Turistbyrån.

Här smygfirar de Göteborgsjubileet

Alla finalister och deras produkter:

Anna Fabler - Den goaste stan

Camilla Svensson - Havet möter land...

Catrin Blomqvist och Therese Stråhle - En plats för alla

David Löfberg - Spårvagnshus – en paketlösning

Elisabeth Dunker och Ulrika E Engberg - Varma Göteborg

Ellen Huttu Hansson, Pia Hansson & Mushtaq Khorsand - West&vind

Elsa Boman - RÄKAN

Jesper Hallén - Göteborg 400 år - Broar emellan

Linda Samuelsson - Göteborgsbebis

Martina Claesson - Bro & Bölja

Läs mer om bidragen och rösta på brewhouse.se/gbg-form

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40