De tio finalisterna. Foto: Göteborg & Co

Här är prylarna som ska symbolisera Göteborg

En kapsylöppnare i form av en räka, ett modeplagg anpassat efter göteborgsvädret eller en kombination av en spårvagn och ett landshövdingehus. Nu kan du avgöra vilka produkter som ska tolka Göteborg under jubileumsåret.

  • Publicerad 16:58, 21 okt 2020

Klar: Så låter Göteborgs jubileumslåt

I tävlingen GBG Form 2021 ska tre produkter väljas ut som symboler för Göteborgs 400-årsjubileum nästa år. Syftet med tävlingen är att lyfta fram stadens kreatörer, designers, formgivare, slöjdare och konsthantverkare.

Totalt skickades 39 bidrag in till tävlingen. Bland de tio som valts ut till final finns bland annat en kapsylöppnare i form av en räka, små landshövdingehus inspirerade av spårvagnar, ett bebisplagg med Göteborgskartan som motiv, affischer med göteborgsbroar och ett modeplagg anpassat efter göteborgsväder. Bakom produkterna står alltifrån HDK-studenter till arkitekter och kända internationella formgivare.

Göteborgs 400-årsjubileum skjuts upp

– Det har varit en spännande resa med GBG Form 2021. Under våren kontaktade vi ADA, Konsthantverkscentrum och Svensk Form Väst och tillsammans med Brewhouse blev det en tävling öppen för alla. Finalisterna visar hur olika tolkningen av Göteborg är i tio väldigt olika produkter, precis som vi önskade oss, säger Jessica Winnberg, producent på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum, i ett pressmeddelande.

Nu är det dags för göteborgarna att säga sitt om de tio finalisterna i en omröstning som pågår fram till den 20 november. Det resultatet väger sedan lika tungt som juryns, som består av Nina Due, museichef Röhsska museet, Emre Karakoc, Power to the Youth och Anna Elzer Oscarsson, ordförande Svensk Form Väst.

Den 2 december presenteras de tre vinnarna på en livesänd gala. Jubileumsprodukterna kommer att visas på Röhsska museet, produceras i 400 exemplar och säljas på Turistbyrån.

Här smygfirar de Göteborgsjubileet

Alla finalister och deras produkter:

Anna Fabler - Den goaste stan

Camilla Svensson - Havet möter land...

Catrin Blomqvist och Therese Stråhle - En plats för alla

David Löfberg - Spårvagnshus – en paketlösning

Elisabeth Dunker och Ulrika E Engberg - Varma Göteborg

Ellen Huttu Hansson, Pia Hansson & Mushtaq Khorsand - West&vind

Elsa Boman - RÄKAN

Jesper Hallén - Göteborg 400 år - Broar emellan

Linda Samuelsson - Göteborgsbebis

Martina Claesson - Bro & Bölja

Läs mer om bidragen och rösta på brewhouse.se/gbg-form

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12