Här är skolan med spring på taket

Att en nybyggd skolgård inrymmer löparbana, bollplan och käpphästbana är inget ovanligt. Men på Noblaskolans nya F-5-skola ska löparstegen, bollkasten och hinderhoppen ske högt ovan mark.

  • Publicerad 05:30, 1 apr 2022

För barnen är det ingen skillnad om de springer på taket eller nere på asfalten.

Det är inte första gången en skolgård byggs på taket i Nya Hovås.

Sedan sex år tillbaka har Noblaskolans högstadium i det guldfärgade spektrumhuset sin gård ovanför takåsarna.

Efter sommaren lämnar Noblaskolan F-5 sina lokaler i Billdal och flyttar in i det nybyggda "Indigohuset" i Nya Hovås.

Virtuellt Danmarksbesök

Förutom takgården, som är tänkt att utgöra den aktiva ytan med bollplan, lekkullar, studsmattor, klättervägg, löparbana och käpphästbana, kommer skolan även att få en innergård och en yta med naturmark att disponera.

– Eleverna har genom elevrådet själva fått vara med och utforma skolgården och bestämma vad som ska finnas. Taket, som utgör den aktiva zonen, kommer att väldigt optimerad för att främja rörelseglädje, säger biträdande rektorn Veronica Elofsson, som flyttar med eleverna från Billdal.

Inspirationen till att anlägga skolgårdar på taket kommer till stor del från Danmark, något som fastighetsbolaget Next Step sneglat mot när man utvecklat skolan.

– Först och främst så har vi ju redan utformat en skolgård på taket här i Nya Hovås, men sedan har vi tittat en del mot Danmark. Vi har bland annat varit på ett virtuellt studiebesök på en skola i Århus, säger Louise Heilborn, projektutvecklingsansvarig på Next Step Group. 

Nät för bollar

Hon tror att Noblaskolan kan bli en föregångare för hur man utformar skolgårdar på tak i hela Sverige.

– Vi har tillsammans med Noblaskolan utformat skolmiljön för att ge eleverna möjlighet att röra sig mer under skoltid. På skolgården finns plats för både lek, undervisning, fysiska aktiviteter och natur.

Underlaget på taket kommer mestadels att utgöras av gummi och enligt Louise Heilborn är det egentligen inte skillnad jämfört med en skolgård på marken.

– För barnen är det ingen skillnad om de springer på taket eller nere på asfalten. Miljön däruppe är väldigt skyddad med en hög sarg av både glas och täta partier.

Något som skulle kunna bli komplicerat är bollsport på ett tak, men även där har man hittat en lösning.

– Det blir en egen del för bollek med ett nät över.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20