Här är skolan med spring på taket

Att en nybyggd skolgård inrymmer löparbana, bollplan och käpphästbana är inget ovanligt. Men på Noblaskolans nya F-5-skola ska löparstegen, bollkasten och hinderhoppen ske högt ovan mark.

  • Publicerad 05:30, 1 apr 2022

För barnen är det ingen skillnad om de springer på taket eller nere på asfalten.

Det är inte första gången en skolgård byggs på taket i Nya Hovås.

Sedan sex år tillbaka har Noblaskolans högstadium i det guldfärgade spektrumhuset sin gård ovanför takåsarna.

Efter sommaren lämnar Noblaskolan F-5 sina lokaler i Billdal och flyttar in i det nybyggda "Indigohuset" i Nya Hovås.

Virtuellt Danmarksbesök

Förutom takgården, som är tänkt att utgöra den aktiva ytan med bollplan, lekkullar, studsmattor, klättervägg, löparbana och käpphästbana, kommer skolan även att få en innergård och en yta med naturmark att disponera.

– Eleverna har genom elevrådet själva fått vara med och utforma skolgården och bestämma vad som ska finnas. Taket, som utgör den aktiva zonen, kommer att väldigt optimerad för att främja rörelseglädje, säger biträdande rektorn Veronica Elofsson, som flyttar med eleverna från Billdal.

Inspirationen till att anlägga skolgårdar på taket kommer till stor del från Danmark, något som fastighetsbolaget Next Step sneglat mot när man utvecklat skolan.

– Först och främst så har vi ju redan utformat en skolgård på taket här i Nya Hovås, men sedan har vi tittat en del mot Danmark. Vi har bland annat varit på ett virtuellt studiebesök på en skola i Århus, säger Louise Heilborn, projektutvecklingsansvarig på Next Step Group. 

Nät för bollar

Hon tror att Noblaskolan kan bli en föregångare för hur man utformar skolgårdar på tak i hela Sverige.

– Vi har tillsammans med Noblaskolan utformat skolmiljön för att ge eleverna möjlighet att röra sig mer under skoltid. På skolgården finns plats för både lek, undervisning, fysiska aktiviteter och natur.

Underlaget på taket kommer mestadels att utgöras av gummi och enligt Louise Heilborn är det egentligen inte skillnad jämfört med en skolgård på marken.

– För barnen är det ingen skillnad om de springer på taket eller nere på asfalten. Miljön däruppe är väldigt skyddad med en hög sarg av både glas och täta partier.

Något som skulle kunna bli komplicerat är bollsport på ett tak, men även där har man hittat en lösning.

– Det blir en egen del för bollek med ett nät över.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00