Då och nu. Skorstenen på hundra meter får inte ens plats i bild. I förgrunden syns den stjärnformade fornlämningen efter Fredrikshamns skans. Foto: Göteborgs Energi

Här är stans nya värmeverk

Det är i princip klart att Backas skyline kommer få ett tillskott på hundra meter. Så hög är nämligen skorstenen på det helt fossilfria värmeverk som Göteborgs Energi skissar på.

  • Publicerad 07:00, 14 apr 2017

Vi har tidigare berättat om planerna på ett nytt värmeverk i Göteborg. Förutom Backa sågs Sävenäs, Bohus och Marieholm som möjliga placeringar.

När man nu börjat skissa på detaljplan kvarstår bara Backa industriområde, nära Stigs Center. Platsen är att föredra både ekonomiskt och miljömässigt enligt de flesta remissinstanser.

Anläggningen är ett kraftvärmeverk, vilket innebär att det kan producera el och värme samtidigt. Det kommer bara kunna eldas med fossilfria bränslen; främst spillprodukter som toppar och grenar från skogsavverkning. Liknande värmeverk finns redan i ett stort antal svenska städer, varav Mölndal är den närmsta.

Orsaken till att man inte bränner sopor är bland annat att de kräver en annan sorts förbränningspannor.

– Och det gör Renova. Vi ska jobba för ett hållbart samhälle med förnybara bränslen, säger Kenneth Arvidsson, projektledare på Göteborgs Energi.

Närmaste bostadsbebyggelse ligger ungefär en halv kilometer bort. Enligt Stadsbyggnadskontoret bör varken rök eller buller ha någon skadlig inverkan för boende. Röken ska inte heller lukta illa, lovar Kenneth Arvidsson.

Nu kvarstår prövningar i olika instanser innan värmeverket kan börja byggas. Bland annat görs en omfattande miljöprövning i Mark- och miljödomstolen.

Förhoppningen är att anläggningen står klar 2021 eller 2022, säger Kenneth Arvidsson.

– Det hänger mycket på hur detaljplaneprocessen går och vilka synpunkter som kommer in, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG