Vinnare. Rainbow Snake på Haga station och Eternal Employment på stationen på Korsvägen. Foto: Trafikverket/Statens konstråd

Här är vinnarna i Västlänkens konsttävling

Nu är det avgjort. Ett ormskelett och en evig anställning är de vinnande bidragen i konsttävlingen för hur Västlänkens stationsmiljöer i Haga och på Korsvägen ska utformas.

  • Publicerad 17:06, 25 okt 2017

– Jag tycker att det är två fantastiska idéförslag. Båda tar ett starkt helhetsgrepp om stationerna, säger Lotta Mossum, konstkurator vid Statens konstråd.

Tanken med att ta in konstnärer tidigt i planeringen är att konsten ska vara en del av miljön och inte bara utsmyckning. På Stadsmuseet presenterades tidigare i höst sju idéförslag för allmänheten. En konstjury har nu utsett den kinesiske konstnären Huang Yong Ping och den svenska konstnärsduon Goldin + Senneby till vinnare. De två vinnande förslagen skiljer sig åt i karaktär.

I Haga är tanken att ett 320 meter långt ormskelett ska tråckla sig igenom de olika stationsutrymmena och mynna ut i ett ormgap vid en cykelingång. På Korsvägens station är det vinnande förslaget mer konceptuellt. Idén där innebär att någon ska få en evig anställning på stationen. Verket ska väcka tankar hos resenärerna kring olika fenomen i samhället.

– Samtidskonst lyckas ofta fånga upp och gestalta kniviga frågor. I det här fallet lyfter konstnärerna frågan om arbete, villkor för arbete, arbetsmiljö och anställningsformer, säger Lotta Mossum.

Nästa steg är att konstnärerna arbetar vidare med förslagen på en mer detaljerad nivå tillsammans med arkitekter och representanter från Trafikverket och Statens konstråd.

– Det finns bland annat tekniska krav som konsten måste underordna sig och frågor som hur man ska hantera personer med ormfobi, säger Johny Lindeberg, arkitekt, Trafikverket.

Hur tror ni att Göteborgarna kommer att uppfatta verken?

– Jag tror att de flesta kommer tycker att det är kul. Det blir ett samtalsämne, något att diskutera som kan medföra myter om Göteborg. Sanna och osanna, säger Johny Lindeberg.

Och tillägger.

– Jag har redan fått mail från en person som vill ha jobbet på Korsvägen.

De vinnande idéförslagen:

Haga station:

Rainbow Snake av Huang Yong Ping: Ska föra tankarna till de lager av forna tider som finns under våra fötter. Den stora skalan gör evolutionen påmind och knyter an till tågresandets historia då man började bygga järnväg och fann dinosaurieskelett i samband med att tågtunnlar grävdes fram…

Korsvägen station:

Eternal Employment av konstnärsduon Goldin+Senneby: Ett omklädningsrum, en stämpelklocka och fabriksliknande lampor ovanför plattformarna som slår på ett arbetsljus när en anställd arbetar, Eternal Employment är ett innovativt idéförslag som vidgar begreppet om vad offentlig konst kan vara.

Källa: Statens Konstråd

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG