Foto: Michael Erhardsson

Här avråder kommunen från bad

Miljöförvaltningen avråder från bad vid Nordreviksbadet i Billdal. Beslutet togs efter att flera prover visat på otjänligt vatten den senaste veckan.

  • Publicerad 13:50, 9 jul 2020

Orsaken till de höga bakteriehalterna är än så länge oklara. Park- och naturförvaltningen kommer ta nya prover de närmaste dagarna.

– Det kan vara fågelavföring i vattnet. Men i det här fallet så vet vi inte orsaken än, säger Fredrik Vörös, badplatsförvaltare på park- och naturförvaltningen.

Kommunen har satt upp skyltar vid Nordreviksbadet för att varna allmänheten. Föreningen som sköter badet kommer också informera i sociala medier.

– Om man råkar få en kallsup som innehåller sjukdomsframkallande mikroorganismer kan man få magont, diarréer eller kräkningar. Man kan behöva uppsöka läkare om man får allvarligare besvär, säger Fredrik Vörös.

Kan man bada på badplatserna runt omkring?

– Det vågar jag inte svara på. Vi har tagit prover på Lindås Norra som inte är särskilt långt bort. Där har vi inte hittat något. Det kan vara högst lokalt. Nu ska vi ta nya prover hundra meter ut för att se om det är någon skillnad, säger Fredrik Vörös.

– Personligen hade jag varit restriktiv i väntan på analys. Jag skulle undvika hela den badplatsen. Så fort vi hittat källan så går vi ut med mer information, säger Erik Sjöqvist, miljöinspektör på miljöförvaltningen.

Att miljöförvaltningen fattar avråder om bad på de kommunala badplatserna vid sjöar och havet är sällsynt.

– Det är väldigt sällan. Vi hade något förra året, annars brukar det vara något vartannat år kanske. Det är vanligare i sjöar än i havet. Det var därför vi reagerade lite nu eftersom det var vid Nordreviksbadet, säger Erik Sjöqvist.

Varför inför ni inte ett badförbud?

– Vi har inte möjlighet att utfärda badförbud rent juridiskt. Utifrån badvattendirektivet är det avrådan som gäller. Men vi tittar om vi kan och i så fall ska kunna utfärda badförbud. Samtidigt är en tydlig avrådan också effektiv, säger Erik Sjöqvist.

Kolla badvattnets kvalitet

HÄR kan du se de senaste vattenproverna från alla kommunala badplatser.

Vi är GBG

    Vi är GBG