Snart dags. I juni inleder Ostindiefararen sin andra resa till Kina. Foto: Götheborg of Sweden

Här betalar du för att sommarjobba

Sugen på en spektakulär seglats? Nu söker Ostindiefararen besättning till sommarens avfärd mot Shanghai. För 9 300 kronor kan du arbeta gratis ombord.

  • Publicerad 05:30, 11 feb 2022

Den största delen av besättningen ombord, omkring 50 personer, är betalande gäster.

Det är 17 år sen Ostindiefararen Götheborg genomförde sin uppmärksammade resa till Kina. I sommar bär det av igen.

De första etapperna på vägen mot Shanghai går via europeiska farvatten innan skeppet kastar ankar i Medelhavet. Där stannar Ostindiefararen över vintern innan det är dags att resa vidare till Asien.

– Vi har precis offentliggjort de första hamnstoppen i Europa. Under sensommaren kommer skeppet lägga till i London och därefter segla vidare till Bremenhaven i Tyskland, berättar presschefen Anna Creutz.

Söker besättning

Vilka som blir högsta hönsen på Ostindiefararen är redan klart, men enligt presschefen är det "för tidigt att kommunicera ut" några namn. Anna Creutz kan dock berätta att två kaptener har engagerats för att leda varsin besättning.

– Nu behöver vi ytterligare 70 personer ombord, både professionella och betalande däckhands, säger hon.

På önskelistan över avlönad personal står däcksofficer, vaktchefer, kockar och maskinrumspersonal. För den som känner sig sugen på att söka något av jobben väntar en "unik seglingsexpedition" de kommande två åren.

– Den största delen av besättningen ombord, omkring 50 personer, är betalande gäster. Just nu finns möjligheten att följa med mellan London och Brevenhaven för 9 300 kronor, säger Anna Creutz.

Ostindiefararen såld till privat fraktbolag

Sova i hängmatta

Den som hakar på det stora äventyret behöver vara i god fysisk form. Som däcksman ska du våga klättra upp i den 40 meter höga riggen för att hantera seglen. Andra krav är att du ska kunna simma minst två hundra meter och att du känner dig bekväm med att sova i en hängmatta. Hela trippen från England till Tyskland tar omkring tio dygn.

För övrigt krävs inga förkunskaper. Alla över 18 år kan söka.

– Vår målsättning är att blanda folk från alla möjliga ställen. Vi kommer fortsätta att rekrytera efterhand under vägen.

Götheborg

Ostindiefararen Götheborg är en replik av den ostindiefarare med samma namn, som 1745 gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp.

Ostindiefararen Götheborg har en total längd 58,5 meter och stormastens topp 47 meter över vattenlinjen.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00