9 veckor. Är den aktuella väntetiden för en plats på äldreboende från det att man fått ett beslut. Foto: Mostphoto

Här byggs 100 nya lägenheter – för äldre

Underskottet av äldreboendeplatser förväntas öka de närmaste åren i Göteborg. Ett steg i rätt riktning är det äldreboende med 100 lägenheter som just nu planeras i Utby.

  • Publicerad 17:00, 22 aug 2019

I oktober 2017 fick Lokalsekretariatet i uppdrag att genomföra en förstudie för att bygga ett nytt äldreboende i Östra Göteborg. Nu finns ett förslag.

– Det planeras för 100 lägenheter med plats för 100 hyresgäster i ett nytt äldreboende i Utby, säger Inger Börmark, sektorchef äldreomsorg och hälso- och sjukvård, Östra Göteborg.

Platsen för nybygget ligger i anslutning till Mormonkyrkan och delar av fastigheten är i nuläget upplåten till Utby odlarförening, vars avtal löper ut vid årsskiftet 2020. Beskedet från Lokalsekretariatet är därför att bygget troligen inte kommer att påbörjas innan dess.

Många boenden för äldre är för gamla

Underskott av platser

Samtidigt står kommunen inför omfattande investeringar i nya och befintliga äldreboenden runt om i Göteborg för att kunna möta den befolkningsökning som förväntas efter 2020.

Redan för perioden 2017 till 2020 redovisas ett underskott på äldreboendeplatser och enligt kommunens prognoser kommer behovet av lägenheter i äldreboende öka med cirka 100 lägenheter per år från 2020.

I nuläget har Östra Göteborg 34 personer som väntar på en plats på ett äldreboende. För hela Göteborg handlar det totalt om 443 personer som är i behov av en plats men enligt Inger Börmark, är väntan inte allt för lång. Tvärtom.

– Idag går det fort att få en äldreboendelägenhet, just nu i genomsnitt nio veckor, säger hon.

FILM: Krille spred glädje på äldreboende i Frölunda

Larmet: 96 patienter i flera olika hus – men bara fem undersköterskor

Kräver Hisingen på 150 000 för vanvård

Intraprenad – ny driftsform för äldreboende i Norra Hisingen

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11