9 veckor. Är den aktuella väntetiden för en plats på äldreboende från det att man fått ett beslut. Foto: Mostphoto

Här byggs 100 nya lägenheter – för äldre

Underskottet av äldreboendeplatser förväntas öka de närmaste åren i Göteborg. Ett steg i rätt riktning är det äldreboende med 100 lägenheter som just nu planeras i Utby.

  • Publicerad 17:00, 22 aug 2019

I oktober 2017 fick Lokalsekretariatet i uppdrag att genomföra en förstudie för att bygga ett nytt äldreboende i Östra Göteborg. Nu finns ett förslag.

– Det planeras för 100 lägenheter med plats för 100 hyresgäster i ett nytt äldreboende i Utby, säger Inger Börmark, sektorchef äldreomsorg och hälso- och sjukvård, Östra Göteborg.

Platsen för nybygget ligger i anslutning till Mormonkyrkan och delar av fastigheten är i nuläget upplåten till Utby odlarförening, vars avtal löper ut vid årsskiftet 2020. Beskedet från Lokalsekretariatet är därför att bygget troligen inte kommer att påbörjas innan dess.

Många boenden för äldre är för gamla

Underskott av platser

Samtidigt står kommunen inför omfattande investeringar i nya och befintliga äldreboenden runt om i Göteborg för att kunna möta den befolkningsökning som förväntas efter 2020.

Redan för perioden 2017 till 2020 redovisas ett underskott på äldreboendeplatser och enligt kommunens prognoser kommer behovet av lägenheter i äldreboende öka med cirka 100 lägenheter per år från 2020.

I nuläget har Östra Göteborg 34 personer som väntar på en plats på ett äldreboende. För hela Göteborg handlar det totalt om 443 personer som är i behov av en plats men enligt Inger Börmark, är väntan inte allt för lång. Tvärtom.

– Idag går det fort att få en äldreboendelägenhet, just nu i genomsnitt nio veckor, säger hon.

FILM: Krille spred glädje på äldreboende i Frölunda

Larmet: 96 patienter i flera olika hus – men bara fem undersköterskor

Kräver Hisingen på 150 000 för vanvård

Intraprenad – ny driftsform för äldreboende i Norra Hisingen

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57