Byggstart i vår. I Riksbyggens kvarter Futura blandas boendeformer som ägandeformer. Foto: Tomorrow AB

Här byggs 197 lägenheter – för unga

Snart inleds bygget av totalt 197 lägenheter vid Lindholmshamnen. Fokus ligger på alternativa boende- och ägandeformer som ska underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden.

  • Publicerad 16:11, 11 mar 2021

Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg. Foto: Pressbild

Bostadsföretaget Riksbyggens rapport bekräftar bilden att Göteborgs bostadsmarknad är svår att ta sig in på för unga. Enligt den framtagna rapporten kan endast 10 procent av ensamboende 20-30-åringar köpa en etta i staden.

Själv väljer nu det kooperativa företaget att börja bygga ett nytt kvarter på Lindholmen där olika boendeformer kommer att blandas.

– Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga vuxna kan få ett bra boende, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Åtta kooperativa lägenheter

Kvarteret har fått namnet Futura och när det är färdigställt så kommer det innefatta en kooperativ hyresrättsförening med bostäder för personer i åldrarna 18-30 år. I hyreshuset kommer det även att finnas kollektivlägenheter där hyresgästerna delar kök och vardagsrum, men med eget sovrum och badrum.

 

Gemenskap. Så ska det gemensamma köket se ut i de kooperativa lägenheterna som ska byggas. Foto: Tomorrow AB

För unga. Hyresrätterna som byggs ska vara tillgängliga för unga i åldrarna 18-30 år. Foto: Tomorrow AB

Kvarteret kommer även att rymma två bostadsrättsföreningar med tillhörande lägenheter. Vissa av lägenheterna säljs på vanligt sätt men vissa av lägenheterna kommer unga kunna hyra med option att köpa den inom fem år.

Vill skapa dynamiskt område

På så sätt hoppas Riksbyggen skapa ett kvarter där både boende av olika åldrar blandas.

– För att skapa ett dynamiskt bostadsområde behöver unga och äldre personer blandas. Därför bygger vi även stora lägenheter och vi tror att det mycket centrala läget och de spännande kvarteren även kommer att tilltala de som är mitt i livet och en bit in i sin bostadskarriär, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

Vi är GBG