Får tak. Ruddalens bandybana kommer bli inomhus till säsongen 2022/23. Foto: Joanna Klasén

Här byggs Göteborgs första bandyhall

Ruddalens bandybana har länge varit ett sorgebarn för Göteborgs bandyföreningar. Men nu kan de skridskosugna se framtiden an. 2022 ska en bandyhall stå klar.

  • Publicerad 11:53, 24 feb 2021

De närmsta åren kan det bli lite stökigt i Ruddalen.

Fastighetschef. Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg. Foto: Thomas Johansson

Ruddalens bandybana har tjänat som spelplats för Göteborgs bandylag sedan 1970-talet. Men på senare år har problem med isen gjort att verksamheterna varit lidande. Något som också drabbat den intilliggande skridskohallen, vilket GöteborgDirekt har rapporterat om.

Grusade framtidsutsikter för isbana i Frölunda

Nu är det slut på det och på yttre faktorer som väder.

Klar november 2022

I november 2022 ska en bandyhall stå klar med plats för en publik på 1 200. Detta efter att en behovsbeskrivning för bandyhallen skrivits om som ett led av den medborgardialog om utvecklingen för Ruddalens idrottscentrum som Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg hade 2020.

– När vi för några år sedan började planera tänkte vi oss endast en enklare tak- och vägglösning över bandyplanen. Nu har Idrotts- och föreningsnämnden beslutat att göra en större investering som innebär att hallen kan användas mer effektivt och flexibelt av fler idrotter och verksamheter och under hela året, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Flera issporter

Planen är att flera issporter, allmänhet och skola ska kunna använda hallen samtidigt samt att man under den isfria tiden från april till augusti ska möjliggöra för andra verksamheter att kunna ta plats.

– För att detta ska kunna fungera i praktiken krävs anpassningar och investeringar i mer än bara tak och väggar. Det handlar exempelvis om lösningar för att kunna dela av hallen rumsligt och att varje idrott får förråd för sina respektive redskap, säger Ann-Charlotte Hellman.

Investering

Förutom läktarna med plats för 1 200 personer, varav cirka 150 är ståplatser, ska också kafé och ny maskinhall rymmas. Investeringen för bandyhallen finansieras inom redan beslutad investeringsram, enligt pressmeddelandet.

Bygget beräknas börja i sommar och vara klart november 2022. Arbetet kommer att pausa vintern 2021/ 2022 för att aktiviteter på bandyplanen ska vara möjliga som normalt under säsong.

– De närmsta åren kan det bli lite stökigt i Ruddalen då vi förutom bandyhallen också ska bygga om i den intilliggande skrinnarhallen, säger Ann-Charlotte Hellman.

Skrinnarhallen

När skrinnarhallen blir färdig är i dagsläget inte helt klart. I december 2020 beslutade idrotts- och föreningsnämnden att kylrören i Ruddalens skrinnarhall ska bytas ut till nya och gjutas in i betong. Då fick Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg i uppdrag att hitta investeringsutrymme inom beslutad investeringsram. Där går det ännu inte att säga när arbetet i skrinnarhallen är färdigt, men våren 2021 genomförs inledande mark- och miljöundersökningar.

Ruddalens idrottsplats

Är: Ett idrottscenter för bland annat bandy, fotboll, skridskosport och motionsidrott, som fanns redan på 70-talet men där det i sin nuvarande form invigdes 1985.

Isbanan: Har funnits sedan 70-talet och har varit SK Höjdens hemmaplan sedan dess. Gais bandysatsning inleddes där, men flyttades 2008 till isbanan på Heden.

Fotbollsplanen: Var allsvensk under Västra Frölunda sejourer i högsta serien på 80-, 90- och 00-talen.

Skridskobanan: Invigdes 2002 i november. Hallen kostade sammanlagt 33 miljoner kronor att bygga där Göteborgs Stad stod för 28 miljoner kronor och Svenska skridskoförbundet för resterande.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00