Här byggs Göteborgs minsta stadsdel

På böljande kullar med ett industriområde på ena sidan och Lärjeån på den andra ligger Eco Agroforestry recreation center. En plats för gemenskap och odling. Nu tar centret ytterligare ett steg – att skapa ett samhälle för insekter.

  • Publicerad 14:30, 11 jun 2021

Vi vill gynna pollinatörerna som humlor och bin men även fjärilar.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

2017 etablerades Eco Agroforestry recreation center, EAC, i Linnarhult. Termen agroforestry, som gett centret sitt namn, kallas även skogsjordbruk. Det är ett jordbrukssystem där träd och buskar blandas med åkrar och fält. Träden erbjuder skugga, tillför näring till jorden och förhindrar erosion.

– Vi har skövlat, men vad lämnar vi kvar till nästa generation? Det här är vårt sätt att ge något tillbaka, säger Sarah Mubiru, projektledare.

I dag är EAC ett stort område intill Linnarhults industriområde som är under ständig utveckling med odlingar, samlingsytor och fruktträdslundar. Bara kreativiteten sätter stopp.

Bygger insektssamhälle

I sommar är det dags för ett tusental nya gäster att flytta in. Det i och med att EAC, med Annika Larsson i spetsen, nu bygger ett samhälle för insekter. En plats de kallar "Insekt city".

– Vi vill gynna pollinatörerna som humlor och bin men även fjärilar, säger Annika Larsson.

Insektshotell har under de senaste åren ökat i popularitet i och med att allmänhetens kunskap ökat om hur viktiga bin och humlor är för odling och matproduktion. Samt om de dystra rapporterna om hur flera arter av vilda bin är hotade.

"Bygger varje tisdag"

Men EAC:s insektssamhälle blir mer storskaligt än vad man kan köpa i affären. Genom att ta gamla möbler, balar med hö och bamburör ska de skapa en välkomnande miljö för insekterna.

Och de bjuder in allmänheten att hjälpa till.

– Vem som helst får gärna komma och hjälpa till, vi bygger varje tisdag eftermiddag fram till att det är klart, säger Annika Larsson.

Så gör du ditt eget insektshotell

Förutom de bin som bygger stora bisamhällen så finns det dem som lever ensamma och där honorna själva föder upp sin kull. För sådana individer och andra insekter passar ett insektshotell utmärkt.

– En låda fungerar bra som stomme till hotellet.

– Du behöver olika material och former hotellet, till exempel avkapade bamburör, träbitar som du borrat olika stora hål i eller tegel med hål i. Hålen ska vara minst 10-15 cm djupa.

– Sätt upp insektshotellet så att inte möss eller småfåglar kan komma åt insekterna. Kycklingnät är också effektivt för att skydda hotellet.

Fakta: Botaniska

Visa merVisa mindre