Hoppet. En fossilfri förskola ska byggas på Backa Kyrkogata på Hisingen. Foto: Illustration: Liljewall arkitekter

Här byggs Hoppet – en klimatsmart förskola

En klimatsmart förskola är på gång i Hisings-Backa – Hoppet. Det fossilfria bygget är en del i Göteborgs mål om en klimatneutral stad.

  • Publicerad 17:05, 6 jun 2019

Hoppet är en framtida fossilfri förskola som ska byggas på Backa kyrkogata på Hisingen. Det är lokalförvaltningen som har fått i uppdrag att utreda och i största möjliga mån bygga den fossilfria förskolan.

Nu är det klart att trähustillverkaren Derome blir totalentreprenör för projektet.

– Vi har gjort en upphandling med stort fokus på projektets miljömål där de intresserade har utvärderats och poängbedömts. Urvalet har först skett skriftligt och slutkandidaterna har intervjuats. Det har varit en spännande resa, säger byggprojektledare Anders Hall på lokalförvaltningen.

Här planeras en modern ekoby i Göteborg

Derome som tog hem upphandlingen är en trähusproducent med huvudkontor i Halland.

– Att få vara en del av Hoppet är en stor ära för oss. Vi är en träindustri med rötterna i skogen och trä är det naturliga valet för oss. Nu får vi möjlighet att tillsammans utveckla en ny standard för branschen. Vi ser verkligen framemot den fortsatta resan tillsammans med Göteborgs Stad, säger Peter Mossbrant, vd för Derome Hus.

Här byggs plats för nya elever

Byggstart hösten 2019

Planen är att bygget av den fossilfria förskolan ska starta senare i höst.

– Innan sommaren sätts samverkan igång mellan alla deltagare i projektet och projektering räknar vi kommer att inledas direkt efter semestern, säger Anders Hall.

Förskolan Hoppet ska stå färdigt 2021. Projektet ingår i Göteborgs Stads väg till målet om en klimatneutral stad med en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser år 2050.

Göteborg blir förebild för Livsmedelsverket

Därför gapar gungställningarna tomma

Vad är fossilfritt?

Det innebär att inga fossila ämnen ska ha använts som råvara i materialet och produkten. Inte heller vid utvinning, under transporter eller i arbetsmaskiner. Slutligen ska energi från fossila källor inte ha använts i tillverkningsindustrin eller på byggarbetsplatsen.

Fossilfritt innebär också minimal klimatpåverkan, det innebär i sin tur att det även omfattar övriga utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser, till exempel koldioxid som frigörs när kalk omvandlas till cement.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11