Hoppet. En fossilfri förskola ska byggas på Backa Kyrkogata på Hisingen. Foto: Illustration: Liljewall arkitekter

Här byggs Hoppet – en klimatsmart förskola

En klimatsmart förskola är på gång i Hisings-Backa – Hoppet. Det fossilfria bygget är en del i Göteborgs mål om en klimatneutral stad.

  • Publicerad 17:05, 6 jun 2019

Hoppet är en framtida fossilfri förskola som ska byggas på Backa kyrkogata på Hisingen. Det är lokalförvaltningen som har fått i uppdrag att utreda och i största möjliga mån bygga den fossilfria förskolan.

Nu är det klart att trähustillverkaren Derome blir totalentreprenör för projektet.

– Vi har gjort en upphandling med stort fokus på projektets miljömål där de intresserade har utvärderats och poängbedömts. Urvalet har först skett skriftligt och slutkandidaterna har intervjuats. Det har varit en spännande resa, säger byggprojektledare Anders Hall på lokalförvaltningen.

Här planeras en modern ekoby i Göteborg

Derome som tog hem upphandlingen är en trähusproducent med huvudkontor i Halland.

– Att få vara en del av Hoppet är en stor ära för oss. Vi är en träindustri med rötterna i skogen och trä är det naturliga valet för oss. Nu får vi möjlighet att tillsammans utveckla en ny standard för branschen. Vi ser verkligen framemot den fortsatta resan tillsammans med Göteborgs Stad, säger Peter Mossbrant, vd för Derome Hus.

Här byggs plats för nya elever

Byggstart hösten 2019

Planen är att bygget av den fossilfria förskolan ska starta senare i höst.

– Innan sommaren sätts samverkan igång mellan alla deltagare i projektet och projektering räknar vi kommer att inledas direkt efter semestern, säger Anders Hall.

Förskolan Hoppet ska stå färdigt 2021. Projektet ingår i Göteborgs Stads väg till målet om en klimatneutral stad med en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser år 2050.

Göteborg blir förebild för Livsmedelsverket

Därför gapar gungställningarna tomma

Vad är fossilfritt?

Det innebär att inga fossila ämnen ska ha använts som råvara i materialet och produkten. Inte heller vid utvinning, under transporter eller i arbetsmaskiner. Slutligen ska energi från fossila källor inte ha använts i tillverkningsindustrin eller på byggarbetsplatsen.

Fossilfritt innebär också minimal klimatpåverkan, det innebär i sin tur att det även omfattar övriga utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser, till exempel koldioxid som frigörs när kalk omvandlas till cement.

Källa: Göteborg Stad

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57