Här dog flest göteborgare i corona 2020

De coronarelaterade dödsfallen skiljer stort inom Göteborg. Nordost sticker ut med flest andel avlidna, visar en kartläggning av P4 Göteborg.

  • Publicerad 16:50, 17 feb 2021

Smittskyddsläkare. Leif Dotevall. Foto: Catharina Fyrberg

Under 2020 dog totalt 574 göteborgare i covid-19.  Av dessa dog 59 procent, 338 personer på ett äldreboende, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Men de coronarelaterade dödsfallen har slagit olika hårt i olika delar av Göteborg.

Nästan var femte dödsfall i nordöstra Göteborg under förra året var ett covidfall. Det var också där som äldreboendena drabbades hårdast av smittspridningen. Det rapporterar P4 Göteborg efter en granskning av Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

– När äldreboende drabbades, smittades också en stor del anhöriga som arbetade inom hälsosjukvården och serviceyrke som sedan spreds i familjer och vidare till äldreboenden, säger, Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till P4 Göteborg.

Trångboddhet

Kartläggningen visar att nästan 20 procent av de som dog i nordost, dog av covid-19 medan andelen coronarelaterade dödsfall på Hisingen, sydväst och centrum låg omkring 11 och 12 procent.

Orsaken till ett högre dödstal i nordost går att relatera till bland annat trångboddhet och att fler har yrken som inte går att sköta hemifrån, menar Leif Dottevall.

– Det behöver identifieras ännu tydligare hur smittspridningen sker snabbare ju tätare man bor, ju tätare man reser, ju mer serviceyrken man ha. De som hade möjlighet att jobba hemma var mer skyddande, säger han.

Mer om granskningen:

Så gjorde P4 Göteborg granskningen:

I Socialstyrelsens dödsorsaksregister* finns 575 avlidna personer i Göteborg 2020.

I registret finns också var de var de bodde och om de bodde på äldreboende eller hade hemtjänst.

P4 Göteborg har också granskat hur många över och under 80 år som avled av covid-19.

Jämförs antalet avlidna i covid-19 i de fyra stadsområdena i Göteborg med det totala antalet döda i respektive område är andelen störst i Nordost med knappt 20 procent döda i covid-19. Sydväst, Centrum och Hisingen ligger mellan 11-12 procent.

Det finns skillnader inom områdena men med genomgående höga siffror i Nordost, medan det kan vara stora variationer inom andra delar av stan.

59 procent av de som dog i covid i Göteborg 2020 bodde på äldreboende. 

*Dödsorsaksintyg ska skickas till Socialstyrelsen inom tre veckor efter dödsfallet. Läkaren beskriver i intyget det sjukdomsförlopp eller skadeförlopp som haft störst betydelse för dödsfallet. Statistiken över dödsfall som presenteras av Folkhälsomyndigheten är avlidna som fått en laboratoriebekräftad covid-19 diagnos. (socialstyrelsen.se)

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20