Här får arbetarbostäderna nytt liv igen

Arbetarbostäderna i Billdals gård har fått nytt liv. Efter en trög start i upprustningen av bostäderna är de nu bara dagar från att återigen vara beboeliga.

  • Publicerad 12:15, 21 sep 2019

Lars Olsson, Kållereds bygg. Foto: Gabriel Tjulander

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Arbetarbostäderna vid Billdals gård har, till skillnad från herrgården, låtits förfalla med åren. Men i fjol tog fastighetsnämnden beslut om att rusta upp husen till beboeliga lägenheter, vilket egentligen var det enda alternativet då bostäderna finns med i Göteborg Stads bevarandeplan.

– Hade de inte varit med i bevarandeplanen hade det varit bättre att riva om man ser till det skick de var i, säger Lars Olsson på Kållereds bygg.

Kommunen tog beslut att lägga 15,8 miljoner på bostäderna men projektet fick en trög start. Upphandlingen strulade och för att det hela inte skulle försenas ytterligare togs beslutet att avbryta upphandlingen och starta en ny.

Renovering av arbetarbostäderna försenas

Lotten föll på Kållereds Bygg att utföra restaureringsarbetet och i oktober ska arbetarbostäderna vara inflyttningsklara men det är ingen modern designervåning som hyresgästerna kommer flytta in i. De kommer snarare få göra en tidsresa.

– De har letat fram den gamla färgen invändigt och även husfasaden har den gamla färgen. Även när det gäller tapeter har man tittat på hur mönstren såg ut då och försökt hitta något som överensstämmer med det, berättar Lars Olsson.

Men nu är det bara finliret kvar invändigt, den tidigare instängda och fuktiga lukten har nu bytts ut mot en dofta av linolja och sågade träskivor. Ett kök har fått en pastelligt grön färg på väggar och skåpsluckor med tidstypiska knoppar och beslag.

– Det är mycket roligare att renovera en sådan här kåk än att riva ut massa nya gipsväggar. Här kommer lite mer yrkeskunskap fram och efterfrågas, säger Lars Olsson och fortsätter.

– Vi har bytt ut rötskadade bjälkar i golv och rötskadade delar av fasad planket. På det lilla huset hade taket rasat in.

De ursprungliga kakelugnarna har bevarats i husen, dock får de inte användas utan har satts igen.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/billdals-arbetarbostader-kan-fa-nytt-liv/repqco!K6wpBcmi183YK6zxHZdzQ/

De gamla husen uppfyller inte dagens nybyggnadskrav så tillvida att de inte är handikappanpassade när det kommer till trappor, trösklar eller dörrmått. Detta har de dock fått tillåtelse att bortse från då bevarandet av husen går före.

Arbetarbostäderna kommer att bli hyresrätter och i skrivandets stund förhandlas hyran av hyresgästföreningen och kommer att läggas ut på Boplats.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57