Här får barnen leka sig säkrare

Trots tekniska lösningar som gör fordonstrafiken säkrare drabbas fortfarande många fotgängare i trafikolyckor – inte minst barn. Under veckan får hundratals barn fått lära sig om trafiksäkerhet på Alfons Åbergs Kulturhus.

  • Publicerad 11:31, 3 okt 2018

”Stanna Titta Vinka”. Mantrat upprepas i Alfons Åbergs Kulturhus där skolklasserna avlöser varandra. Samarbetet med Volvo handlar om att på ett lekfullt sätt lära barn om hur de ska hålla sig säkra i trafiken.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Utöver skolklasser har även vanliga besökare möjligheten att ta del av lektionen. Men undervisningen ges även ute på skolorna.

– Vi räknar med att utbilda 2000 barn per år i Göteborgsregionen. När vi lanserade det här programmet 2015 nådde vi 100 000 barn i hela världen, säger Pernilla Fuxling, ansvarig för projektet på Volvo Trucks.

Varför gör ni det här?

– Vi ser i statistiken att barn fortfarande drabbas. I hela världen dör ungefär 600 barn varje dag i trafiken. Så har det varit i alla tider men samtidigt som vi ser att olyckor där våra produkter är inblandade - bilar och lastbilar - minskar, så ser vi att olyckor med oskyddade trafikanter ökar ganska dramatiskt. Då känner vi att vi måste göra något för dem som är utanför lastbilen.

Läs också: Kör på gångbanan för att lämna på förskolan

Denna gråregniga morgon är klass 1A från Torpaskolan på besök. Efter att en tredjedel av klassen har fått berätta att deras föräldrar jobbar på Volvo börjar lektionen. Fokus läggs på lastbilar och var barnen är synliga och var de inte är synliga för chauffören. Efter en teoretisk genomgång ska kunskaperna testas praktiskt.

Utanför Alfons Åbergs Kulturhus står en lastbil. Tre barn i taget får sätta sig i förarsätet samtidigt som resten av gruppen går runt lastbilen. Så länge de kan hålla ögonkontakt med varandra ska de vinka. Barnen lär sig var de inte syns. De färgglada regnjackorna gör det lättare.

– Det är svårast att bli upptäckt precis framför och bredvid förarsätet eftersom lastbilen är så hög, förklarar Pernilla Fuxling.

De kommande åren kommer centrala stan fyllas av lastbilar till alla byggprojekt. Är den här utbildningen extra viktig nu?

– Absolut! Så länge vi har våra produkter i stadstrafik där folk rör sig mycket känns det här jättevärdefullt, säger Pernilla Fuxling.

När hela klassen har fått sitta bakom ratten är det dags att åka tillbaka till Torpaskolan där skoldagen fortsätter.

– Jag har lärt mig att inte gå för långt fram och att man ska backa för att kunna se chauffören, säger Magdalena Tekley, från 1A. Klasskamraten Hasib Abdul Mushtaq fyller i:

– Det är också viktigt att vinka när chauffören ser oss, säger han.

När klass 1A lämnar avlöser nästa klass.

– De är från Brännö vilket känns extra viktigt. Där har de det ju helt bilfritt så de är extra utsatta i stadstrafik, säger Anna Forsgren, VD för Alfons Åbergs Kulturhus.
 

Stanna, titta, vinka

Innan du korsar en väg måste du STANNA helt.

Högertrafik: Innan du korsar vägen är det viktigt att TITTA sig noggrant omkring. Titta först åt vänster, sedanhöger och sedan vänster igen. Sök ögonkontakt med föraren.

Vänstertrafik: Innan du korsar vägen är det viktigt att TITTA sig noggrant omkring. Titta först åt höger, sedanvänster och sedan höger. Sök ögonkontakt med föraren.

Kontrollera att föraren har sett dig genom att VINKA och vänta tills föraren har vinkat tillbaka. Anledningen till att du alltid ska vinka och sedan vänta tills föraren har vinkat tillbaka är att du inte kan vara säker på att föraren verkligen har sett dig även om du har sett fordonet. Kommer niihåg?

Stanna, titta och vinka alltid innan du korsar en väg. På så vis kan du förhindra att en olycka inträffar.

Källa: Volvo

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11