Såhär kanske det kommer att se ut en regnig dag i Renströmsparken. Foto: Illustration av 02Landskap

Här får Blöteborg sin första regnlekplats

Ett bakbord för geggamojja och tak i form av stora löv. Det är några av sakerna som kommer att finnas vid Näckrosdammen efter att lekplatsen har rustats upp.

  • Publicerad 16:17, 7 maj 2018

– Tanken är att det ska vara en plats som är extra rolig när det regnar men som också ska vara användbar och rolig när det inte regnar, säger Emma Johansson, landskapsarkitekt och projektledare för regnlekplatsen.

Regnlekplatsen är en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg, där ambitionen med projektet är att bli "världens bästa stad när det regnar." Fram tills i november kunde göteborgarna lämna in förslag och idéer till vad de ville ha i en regnlekplats.

– Många ville ha det enkla, det här med vattenpölar, rännor, gegga och att samla upp vatten. Men även det sinnliga, som ljudet och känslan av regn, säger Emma Johansson.

Förutom marksänkningar som skapar vattenpölar och stora löv som leder vatten, bland annat till ett geggamojjsbakbord kommer det även finnas mer klassiska lekplatsinslag som en rutschkana och gungor.

Formgivningen av lekplatsen är ett samarbete mellan landskapsarkitektfirman 02landskap och konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson.

– Samarbetet mellan landskapsarkitekter och konstnärer är ju väldigt spännande, så det ska bli jättekul att se resultatet. Det är väldigt unikt, säger Emma Johansson.

– Planen är att vi ska börja bygga efter sommaren och att det ska stå klart innan årsskiftet. Förhoppningsvis regnar det istället för att snöa vid invigningen, skrattar Emma Johansson.

Rain Gothenburg

Att det regnar ofta i Göteborg är ingen nyhet. Som en del av jubileumssatsningen har därför Rain Gothenburg startats. Målet är göra Göteborg världsledande i att ta hand om skyfall och skydda staden från regnets härjningar.

Regnlekplatsen är en del av projektet, men inte det enda. Fram till 2021 ska det byggas två dagvattenlösningar med konstnärliga uttryck.

Projektägaren till Rain Gothenburg är förvaltningen Kretslopp och vatten, i samverkan med Business Region Göteborg, Stadsbyggnadskontoret, Trafikkontoret och Park- och naturförvaltningen.

Källa: goteborg2021.com

Visa merVisa mindre