Emilie Turesson (höger) och Sara Qvennerstedt (vänster), driver Tapetseriet Göteborg. Foto: Alice Edwards

Här får dina gamla möbler nytt liv

Mitt i ett industrialiserat, massproducerande samhälle finns Tapetseriet Göteborg. En trång verksamhet i Frölunda som satsar på bevarandet av möbler.

  • Publicerad 17:00, 18 aug 2019

Verksamheten har funnits sedan 2015 och består av Emilie Turesson och Sara Qvennerstedt. De jobbar med att klä om möbler. Arbetet sker för hand och går därför i ett annat tempo än industrins möbeltillverkning. 

– Det är svårt att konkurrera med möbler som är billiga och massproducerade. Det är många kunder som prioriterar priset. Men vi är ingen fabrik, vad vi gör är ett hantverk som tar tid, säger Sara Qvennerstedt. 

Emeile och Sara gör inga nya möbler, utan satsar på att erbjuda tjänster som bevarar befintliga inredning.

– Industrialiserade möbelföretag skapar möbler som är gjorda för att bara hålla trenden ut. Det händer att vi får kunder som vill att vi ska klä om dessa, men det är svårt. Nya möbler är inte skapta för att kunna kläs om och bevaras, utan för att slängas så att nytt kan inhandlas, säger Sara Qvennerstedt. 

Verksamheten tar fart

Trots att de inte kan hålla samma produktionstakt som ett industrialiserat företag börjar verksamheten ta fart. 

– Det är nu det börjar dra igång på riktigt. Innan hade vi mestadels äldre kunder som ville bevara möbler de köpte in som unga. Nu börjar även yngre komma in och vill klä om möbler de ärvt av släktingar eller fyndat på loppis. Vi tror att det kan ha att göra med människor som är mer miljömedvetna nu, säger Emilie Turesson.

Emilie Turesson och Sara Qvennerstedt träffades i utbildningen och drogs båda till arbetet för kärleken till hantverk. 

Hon gör gamla möbler hållbara

Möbler från 1800-talet

– Det är inte hållbart för miljön att hela tiden köpa nytt. Att få ge nytt liv till något slitet, det är en enorm tillfredsställelse, säger Emilie Turesson.

– Det finns inte en dag som är den andra lik. Man får hela tiden jobba med unika möbler. Jag började jobba med det här för att jag var less på att allt skulle vara nyproducerat hela tiden, säger Sara Qvennerstedt. 

Många av möblerna som Tapetseriet Göteborg får in kan dateras så långt tillbaka som till 1800-talet.

– För mig är det nästan som att man kliver in i en tv-serie som utspelar sig i gamla Sverige. När jag klär om en gammal möbel tänker jag mig in i hur de klädde sig och levde på den tiden möbeln är ifrån. Sedan är det som att man får bygga vidare och vara en del av möbelns historia, säger Sara Qvennerstedt. 

Men, förutom miljöaspekten, varför ska man renovera en möbel snarare än att köpa nytt och trendigt?

– Att klä om en möbel gör den helt unik, till skillnad från det massproducerade. Det är en väldigt liten chans att just det tyget befinner sig just på den stolen hos någon annan, säger Sara Qvennerstedt. 

– Det är ofta man ärver möbler som har ett enormt affektionsvärde, men inte passar in i sitt hem. Då kan man renovera den så att du har kvar arvet, men mer i din stil, säger Emilie Turesson. 

Arbetsbänken. Även symaskinen är bevarad från 60-talet. Foto: Alice Edwards

Vi är GBG