I dinofabriken. Zoologen Jan Westin och konstnären Emilio Sheikhan kombinerar sina unika kunskaper och skapar rörliga bjässar. Foto: Lina Isaksson

Här får dinosaurier liv på Hisingen

En Tyrannosaurus rex öppnar sitt väldiga gap, vidgar näsborrarna och blinkar till. I ett industriområde på Hisingen får utdöda bjässar liv när konstnären Emilio Sheikhan och zoologen Jan Westin kombinerar sina unika kunskaper.

  • Publicerad 14:28, 22 mar 2020

Vi kan få det väldigt naturtroget med ljud och rörelser.

T-rex. Foto: Lina Isaksson

– Dinosaurer gör vi i naturlig storlek och de är rörliga allihop. Klor, tänder och skinnet är avgjutningar från fossiler, säger zoologen Jan Westin och tillägger:

– Våra kunder är oftast museer och vetenskapscenter och då måste allt vara korrekt och trovärdigt.

Förstorade småkryp

Det är inte bara dinosaurier som återskapas. Humlor, syrsor och kackerlackor. Ja, alla möjliga trevliga och otrevliga insekter trängs här. Men så vidare små är de förstås inte.

– Småkrypen förstorar vi upp. Här är en av mina favoriter, säger Jan Westin och pekar på en hårig skorpinjonspindel, stor som en mindre bil.

– De har dubbla käkar och är väldigt kraftiga rovdjur som inte är rädda för att fajtas. Emilio har haft ett himla jobb med att sätta fast alla håren.

Företaget är ensamt i Sverige med sina animatroniska skapelser och har få konkurrenter i Europa.

Ett projekt tar cirka åtta månader och involverar omkring 40 personer – allt från ingenjörer, svetsare och keramiker till programmerare och konstnärer.

– Stommen ritas av ingenjörer så att den håller och en kille från London gör hjärnan som styr rörelserna som kan vara upp till 40 olika hos en stor dinosaurie. För att få alla detaljer i skinnen skapas en modell i lera som gjuts i silikon och som sedan klär själva skelettet, säger Emilio Sheikhan, grundare till Megalodon Creations.

Naturtrogna skapelser

En annan av verksamhetens lokaler är fylld till bredden med delarna av en 24 meter lång Brontosaurus.

– Nu lutar du dig mot nacken. Där står kroppen, huvudet och benen som håller på att kläs med detaljer, säger Emilio Shiekean.

Jan Westin flikar in att en vuxen Brontosaurus vägde omkring 22 ton.

– En afrikansk elefant väger ungefär fem ton men dinosaurierna var lättare i förhållande till sin storlek jämfört med nutida djur. För precis som fåglar hade de en ihålig benstomme.

Ett animatroniskt zoo är lite av en dröm för de inblandade.

– Vi kan få det väldigt naturtroget med ljud och rörelser. Emilio som är multikonstnär kommer på fantastiska lösningar. I kombination med att jag som zoolog hänger med i forskningsfronten vad gäller dinosaurer och andra djur har vi möjlighet att skapa naturtrogna modeller med en enorm detaljrikedom.

En lite mer ovanlig jätte tornar upp sig bland ”småkrypen”.

– Har du inte råkat på någon Mosasaurus förut, undrar Jan Westin.

– Den är faktiskt släkt med dagens varanödlor och var en stor best som härjade i haven. Havets motsvarighet till Tyrannosaurus rex.

Foto: Lina Isaksson

Mer om animatronik:

Animatronik innebär animation i 3D.

En animatronic är en sorts robot gjord för specialeffekter, främst inom film. Roboten är ofta täckt av ett färgat skinn (gjort av gummi). Insidan av roboten är uppbyggd med ett skelett som kan vara gjort av exempelvis metall, och maskinen är kopplad med sladdar och kan styras med kontroller.

En avancerad animatronic kan ha rörliga läppar, näsborrar, och kan ibland även blinka med ögonen.

Källa: Wikipedia

Megalodon Creations

Skapar animatroniska dinosaurer och andra djur till bland annat museer, djurparker och vetenskapscenter i Sverige såväl som utomlands som exempelvis Universeum och Smithsonian.

En av dinosaurerna dyker även upp i Svt:s barnprogram Trex.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57