Foto: Mostphotos

Här får du en digital försmak på 400-årsjubileumet

Upptakten till Göteborg stads 400 års-jubileum fortsätter, trots rådande omständigheter. Imorgon kommer allmänheten att kunna ta del av ett livesänt event på instagramkontot ”goteborg2021”.

  • Publicerad 12:54, 4 jun 2020

Ett allt mer digitaliserat arbete har blivit vardag för Göteborg & Co, planeringsansvariga för Göteborgs 400-årsjublieum som inträffar 4 juni år 2021.

– Vi ställer inte in, vi ställer om, sa Therese Brusberg, chef för jubileumsfirandet på Göteborg & Co, tidigare i år till Vårt Göteborg.

Imorgon 10.30 livesänds en försmak till nästa års event och aktiviteter. Livesändningen börjar på Gustaf Adolfs Torg, där Therese Brusberg kommer att berätta i stora drag vad som kommer att hända under det kommande jubileumsåret. Därefter fortskrider sändningen i promenadformat till NK-huset, där en utställning ska avtäckas i skyltfönstret. Utställningen har koppling till de historiska festtåg som kommer att gå igenom stan 4 juni nästa år.

"Folkets vagn"

Festtåget kommer att bestå av två delar. Den ena delen har ett historiskt tema.

– Nio av vagnarna har förutbestämda historiska teman. Vi har bett nio personer att illustrera temat utifrån en text vi skickat till dem. De illustrationerna visas i utställningen på NK, säger Michelle Bödtker Lund, producent för Festtåget på Göteborg & Co, till Vårt Göteborg.

Den tionde vagnen sticker ut och kallas för ”Folkets vagn”, där Göteborgarna själva kan lämna förslag på hur den ska se ut. Förslagen gestaltas sedan av en eller flera personer. Mer bestämt vem/vilka som får uppdraget presenteras senare i höst.

Den andra delen av Festtåget kommer att bestå av cirka 20 vagnar. De får företag, föreningar, offentlig verksamhet och organisationer ansvaret att bygga.

Eventet imorgon kommer att livesändas på Instagram, men kommer även vara möjligt att se i efterhand.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11