Kartläggning. Här får du flest kvadratmeter för pengarna. Foto: Mostphotos/ Google

Här får du mest bostad för pengarna

Funderar du på att köpa bostad och vill ha ut flest kvadratmeter för pengarna? Då ska du inte välja Göteborg, det är slutsatsen man kan dra efter Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

  • Publicerad 12:00, 18 jul 2018

Göteborgs kommun hamnade längst ned på listan när Svensk Fastighetsförmedling kartlagt i vilken kommun man får flest kvadratmeter för pengarna i Västar Götaland. Både vad gäller bostadsrätt och villa.

Bland Göteborgs kranskommuner är det Ale som toppar listan, där får du 13 kvadratmeter mer än i Göteborg för en miljon kronor. Men kan du tänka dig att bo längre bort från Göteborg ska du söka dig in åt landet.

– Goda kommunikationer, såsom tåg- och busslinjer samt bilvägar, till och från Göteborg är en viktig faktor som till stor del styr bostadspriserna runt om i storstadsregionen. Pendlingsmöjligheterna till både Ale och Alingsås har förbättrats markant de senaste åren, säger Sofia Hultén, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

En av kranskommunerna vars bostadspriser verkligen har gynnats av närheten till Göteborg är Mölndal.

– Bostadspriserna i Mölndal har stigit mycket de senaste åren vilket beror främst på närheten till Göteborg men också för att det har byggts många nya bostäder i kommunen. Mölndal har helt enkelt fått ett uppsving och i dag kostar det nästan lika mycket att köpa bostad där som i Göteborg, säger Sofia Hultén.

Kommunerna som hamnar i topp bland alla i Västra Götaland är Tidaholm med 268 kvadratmeter för bostadsrätt och Töreboda med 133 kvadratmeter för villa.

Antal kvm bostadsrätt för en miljon kronor

Ale kommun: 34 kvm.

Lerums kommun: 33 kvm.

Kungälvs kommun: 32 kvm.

Partille kommun: 29 kvm.

Härryda kommun: 27 kvm.

Mölndals kommun: 24 kvm.

Göteborgs kommun: 21 kvm.

Källa: Mäklarstatistik

Antal kvm villa för en miljon kronor

Ale kommun: 37 kvm.

Lerums kommun: 32 kvm.

Kungälvs kommun: 28 kvm.

Härryda kommun: 27 kvm.

Mölndals kommun: 25 kvm.

Partille kommun: 24 kvm.

Göteborgs kommun: 23 kvm.

Källa: Mäklarstatistik

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57