Kartläggning. Här får du flest kvadratmeter för pengarna. Foto: Mostphotos/ Google

Här får du mest bostad för pengarna

Funderar du på att köpa bostad och vill ha ut flest kvadratmeter för pengarna? Då ska du inte välja Göteborg, det är slutsatsen man kan dra efter Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

  • Publicerad 12:00, 18 jul 2018

Göteborgs kommun hamnade längst ned på listan när Svensk Fastighetsförmedling kartlagt i vilken kommun man får flest kvadratmeter för pengarna i Västar Götaland. Både vad gäller bostadsrätt och villa.

Bland Göteborgs kranskommuner är det Ale som toppar listan, där får du 13 kvadratmeter mer än i Göteborg för en miljon kronor. Men kan du tänka dig att bo längre bort från Göteborg ska du söka dig in åt landet.

– Goda kommunikationer, såsom tåg- och busslinjer samt bilvägar, till och från Göteborg är en viktig faktor som till stor del styr bostadspriserna runt om i storstadsregionen. Pendlingsmöjligheterna till både Ale och Alingsås har förbättrats markant de senaste åren, säger Sofia Hultén, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

En av kranskommunerna vars bostadspriser verkligen har gynnats av närheten till Göteborg är Mölndal.

– Bostadspriserna i Mölndal har stigit mycket de senaste åren vilket beror främst på närheten till Göteborg men också för att det har byggts många nya bostäder i kommunen. Mölndal har helt enkelt fått ett uppsving och i dag kostar det nästan lika mycket att köpa bostad där som i Göteborg, säger Sofia Hultén.

Kommunerna som hamnar i topp bland alla i Västra Götaland är Tidaholm med 268 kvadratmeter för bostadsrätt och Töreboda med 133 kvadratmeter för villa.

Antal kvm bostadsrätt för en miljon kronor

Ale kommun: 34 kvm.

Lerums kommun: 33 kvm.

Kungälvs kommun: 32 kvm.

Partille kommun: 29 kvm.

Härryda kommun: 27 kvm.

Mölndals kommun: 24 kvm.

Göteborgs kommun: 21 kvm.

Källa: Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Antal kvm villa för en miljon kronor

Ale kommun: 37 kvm.

Lerums kommun: 32 kvm.

Kungälvs kommun: 28 kvm.

Härryda kommun: 27 kvm.

Mölndals kommun: 25 kvm.

Partille kommun: 24 kvm.

Göteborgs kommun: 23 kvm.

Källa: Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11