Testplacering. Med hjälp av byggsats vill trafikkontoret skapa liv och rörelse. Foto: Illustration: Lundberg Design

Här får göteborgarna testa nya parkmöbeln

Med hjälp av en byggsats ska det bli enklare att placera ut parkbänkar och cykelställ. Nu testas en ny sorts parkmöbel på Södra Larmgatan i Göteborg

  • Publicerad 16:43, 2 feb 2021

Tanken bakom projektet är att utnyttja stadens ytor på ett smart sätt. Plus att det finns en förhoppning om att de strömlinjeformade möblerna ska ge stadsgatorna "liv och rörelse".

Just nu testas byggsatsen med bänkar och cykelställ på parkeringsplatserna på Södra Larmgatan i centrala Göteborg. Här ska jäktade göteborgare kunna sätta sig en stund med ryggen mot biltrafiken.

– Vi tror att gatumöbeln kommer att uppfattas positivt av invånarna och bli ett bra tillskott för näringsidkare och butiker, säger Helena Karlsson Haner, planeringsledare på trafikkontoret Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Finansierat av Vinnova

Prototypen som har tagits fram i ett innovationsprojekt, som leds av Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, ArkDes, har finansierats av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Byggsatsen består av en grundplatta i trä med specialanpassade delar som placeras ut efter behov. Beroende på hur man sätter ihop det hela kan möbeln förvandlas till sittplatser, lekredskap, växtlådor och cykelställ.

Eller något annat som göteborgarna önskar sig i gatumiljön.

– Detta är också ett bra sätt att kunna prova en lösning för att parkera elsparkcyklar, föreslår Helena Karlsson Haner.

Kan bli kvar

Gatumöbeln, som den kallas, har testats i centrala Stockholm innan den hamnade i Göteborg. Nu ska den stå på Södra Larmgatan fram till i maj och om utvärderingarna blir positiva kan den bli kvar över sommaren.

I annat fall kan den placeras på någon annan plats i staden – där den kan skapa liv och rörelse på gatorna.