Omröstat. Hilda Wenander, utvecklingsledare, Bostadsbolaget presenterar de vinnande förslagen som ska genomföras med en boendebudget på 100 000 kronor. Foto: Bostadbolaget

Här får grannarna 100 000 till gemenskap

100 000 kronor har Bostadsbolaget avsatt till en boendebudget i Norra Biskopsgården. Vad pengarna ska används till har avgjorts i en omröstning ”Läxhjälp för barn och vuxna” fick flest röster.

  • Publicerad 12:15, 8 sep 2019

– Det känns jättebra att vi satsar på läxhjälp i området. Både barn och vuxna behöver hjälp, framförallt med språket, säger Gladys Velarde som kom med förslaget och som varit engagerad länge i den lokala Hyresgästföreningen.

Tanken är att boendebudgeten på 100 000 kronor ska täcka totalt fyra aktiviteter som blivit framröstade; läxhjälp, matlagningsträffar, besök på Borås djurpark och fler öppettider på Bostadsbolagets gemensamhetslokal Orkanen.

– Vi vill bidra till att människor får ett större inflytande över sin egen boendemiljö. Det har varit spännande att se vilka olika idéer som tagits fram i processen. Vi har fått in många riktigt bra förslag, säger Hilda Wenander, utvecklingsledare i Norra Biskopsgården, Bostadsbolaget i ett pressmeddelande.

Först ut i Norden

Det är första gången som en boendebudget testas i Norden. Men konceptet är inte nytt utan har utförts i bland annat i Paris.

Syftet är att öka demokratin och samtidigt främja umgänget mellan grannar. I Norra Biskopsgården är det företaget Digidem Lab som har stöttat Bostadsbolaget att designa pilotprojektet som berör 1 700 lägenheter i Norra Biskopsgården.

– Hyresgästerna har fått hjälp av vår personal att sätta en prislapp på sitt förslag och därefter har de olika bidragen hängt uppe offentligt under sommaren. Alla boende i området har sedan kunnat rösta på det de helst vill se genomföras, säger Hilda Wenander.

3 september presenterades de vinnande förslagen och nu börjar arbetet med att starta igång de fyra olika projekten. Förhoppningen är att de ska genomföras under hösten.

Vi är GBG