Fårherde. Benjamin Grahn arbetar som arkeolog men hoppas att fårfarmen ska bli mer en hobby. Foto: Markus Andersson

Här får kamelhagen i Angered nytt liv

Ull, Sara och Stina med Bruno i täten lunkar bräkandes uppför en av de böljande kullarna nedanför Angereds Arena. Fårfarmen är arkeologen Benjamin Grahns barndomsdröm. Genom djuren vill han värna om landskapet och skapa en samhällsresurs.

  • Publicerad 05:33, 19 jun 2020

Tanken är att jag ska köpa in fler tackor för att få upp besättningen så att det till en början i alla fall kan bli en timanställning för någon.

Bruno. Är Benjamins första bagge som han håller extra kär. Foto: Markus Andersson

Det är fårens första sommar i den nästintill igenväxta hagen som för några år sedan var ämnad för en samling kameler.

Kameldrömmen – som är en helt annan historia – sprack.

Hagen som har stått tom länge arrenderas nu istället av Benjamin Grahn och är början på en barndomsdröm om en fårfarm.

– Det är mina första egna får men jag har tagit hand om får tidigare. Jag är uppvuxen på landet, säger han som till vardags arbetar som arkeolog.

Men fårfarmen – en bagge, nio tackor och i skrivandes stund fyra nyfödda lamm – är mer än en barndomsdröm.

För Benjamin handlar det dels om landskapsvård dels att skapa en resurs för samhället.

– Utgångspunkten är att farmen ska växa och bli något annat och inte bara en hobby. Jag vill jobba med betesdjur och äldre lantraser som kan beta av kulturmiljöer som håller på att växa igen. Här har inga djur betat sedan 2016, säger han.

Landskapsvård. Hagen i Angered har stått tom länge och höll på att växa igen innan fåren började beta där. Foto: Markus Andersson

Nya arbetstillfällen

På den fyra hektar stora marken finns det gott om plats för fler djur att ansluta till den lilla besättningen värmlandsfår som betar där.

Fler djur är samtidigt en förutsättning för att driva verksamhet som på sikt kan möjliggöra nya arbetstillfällen.

– Tanken är att jag ska köpa in fler tackor för att få upp besättningen så att det till en början i alla fall kan bli en timanställning för någon.

För att förverkliga planerna måste det samtidigt finnas ekonomi i verksamheten vilket inte skrämmer Benjamin som har en affärsplan.

Hyr ett får

Han pratar bland annat om crowdfunding, att erbjuda andelsdjur eller införa ett hyrsystem.

– Jag siktar inte på en hög produktionen men det behöver komma in pengar för att det ska vara hållbart, säger han och tillägger:

– Det finns system där man hyr en tacka genom att betala i förväg för det som djuret ger köttet från ett till två lamm per år. Det kan ge bra lönsamhet i en mindre skala.

Enträget men kärleksfullt buffar Bruno hornen mot sin fåraherde samtidigt som han håller ett vakande öga över sina tackor som när som helst kan lamma.

I år räknar Benjamin med omkring tio lamm.

– Lammen ska växa till sig och tacklammen sparas så att besättningen växer. Bagglammen får gå till slakt eller säljs som livdjur till någon annan. Men Bruno är så gullig så honom vill jag spara.

Bää. Vämlandsfår är en äldre lantras som genom att beta håller markerna öppna. Foto: Markus Andersson

Värmlandsfår

Värmlandsfår har tidigare kallats skogsfår eller värmländska skogsfår.

Värmlandsfår är en lantras som tillhör gruppen allmogefår. Allmogefåren var tidigare vanliga i Sverige, men i slutet av 1800-talet började antalet minska i takt med att man importerade får från utlandet som hade större köttmängd och andra ullegenskaper.

Genom att beta håller de markerna öppna och varvar att äta buskar och sly med att äta blommor och örter.

Källa: Nordens ark

På Instagramkontot Pascorum kan du följa livet i fårhagen.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57