Här får Kviberg två arenor – i en

Nästa vår ska Kviberg Parks nya tillskott stå klart. En kombinerad is- och sporthall med breda möjligheter att arrangera tävlingar med tusentals i publiken.

  • Publicerad 05:30, 11 mar 2021

Bettan Andersson (V), 2:e vice ordförande, idrotts- och fritidsnämnden. Foto: Lovisa Hansson

Magnus Berntsson (KD), ordförande idrotts- och föreningsnämnden. Foto: Lovisa Hansson

Jan Ehrenborg och Ann-Britt Kjällström är inte bara grannar med varandra. De bor även nära idrottsområdet Kviberg Park som fullkomligt sjuder av nybyggnation och fysisk aktivitet.

Fredagen förra veckan togs det första spadtaget till vad som ska blir Kvibergs nya is- och sporthall. På vad som i nuläget är en parkering, framför Prioritet Serneke Arena, ska den nya byggnaden växa fram.

Vet ni vad som är på gång här?

– Tennis tror jag att jag läste. Eller vad heter det som är så populärt nu... Padel, säger Jan Ehrenborg.

Nej, det blir en is- och sporthall.

– Okej, men det låter också bra. Speciellt för barnen.

Själv har Jan bott i området sedan 1960-talet. När omgivningarna utgjordes av ängar med betande kor och hästar. Ann-Britt har bott vid Kviberg i sju år men anser att mycket har hänt på bara de åren.

– Jag tycker att hela området har fått sig ett lyft och de sköter underhållet väldigt bra, säger hon.

 

Arkitektur. Träbyggnadsteknik kommer att användas när den nya is- och sporthallen nu byggs i Kviberg park. Foto: Wahlström & Steijner Arkitekter

Sporthallsdelen kommer att bestå av två hallar som vid evenemang kan slås ihop till en stor arena med uppemot 2 500 sittande personer. Foto: Wahlström & Steijner Arkitekter

Byggstarten är inte bara glädjande för de närboende utan även för politikerna i idrotts- och föreningsnämnden, Magnus Berntsson (KD) och Bettan Andersson (V). De fick äran att ta det symboliska första spadtaget.

– Det här startar en kedjereaktion eftersom det i förlängningen innebär att vi kan komma igång med att riva Isdala i Kortedala och bygga en simhall där istället. Och sådana här anläggningar behövs för att fler göteborgare ska kunna vara aktiva och hålla på med olika idrotter, säger Magnus Berntsson (KD).

– Vi ligger efter med viss planerad byggnation för just idrotts- och föreningsverksamhet. så det känns extra roligt att bygget av ishallen nu är igång, säger Bettan Andersson (V), fritids- och idrottsnämnden.

Efterlängtad simhall flyttas – ersätter ishall

Den nya idrottshallen kommer att kunna nyttjas som träningshall för föreningar, skolor och allmänhet med plats för ungefär 300 åskådare.

Sporthallen delas upp i två fullstora hallar – en för kampsportsträning och en för fäktningsträning – som kan slås ihop till en stor arena vid idrotts- eller kulturarrangemang. Maxkapacitet blir cirka 2 500 sittande personer i publiken.

– Vi har ett behov av de lite större idrottshallarna. Dels för en del bollsporter som handboll och innebandy, men även för de idrotter som behöver en hall med större publikkapacitet vid tävlingstillfällen, säger Bettan Andersson (V).

Den nya hallen väntas stå klart våren/ sommaren 2022.