HYGIEN. Målet är att öka följsamheten för handhygienrutiner inom sjukvården. Foto: Tork/Essity

Här får vårdpersonalen tvätta händerna virtuellt

Handhygien anses vara det absolut viktigaste för att förebygga och kontrollera vårdrelaterade infektioner inom vården.

  • Publicerad 13:40, 30 okt 2019

Hela 80 procent av vårdpersonalen vill förbättra sin handhygien och 40 procent skulle vilja få bättre träning i handhygien. Det visar en undersökning som hälso- och hygien-företaget Essity gjort.

Undersökningen har lett fram till en virtual reality- app som vårdpersonal på till exempel Sahlgrenska nu kan träna sig i.

– Utbildning och träning i handhygien är något vi arbetar med kontinuerligt. Vad som är annorlunda och nytt med den här träningen i virtual reality, som vi varit delaktiga i att validera, är att man får direkt feedback på hur man presterar. För oss är det viktigt att handhygienträningen speglar verkligheten, men samtidigt är rolig att genomföra. Det ger ett bättre resultat, säger Maria Segertoft och Ulrika Engstrand, som jobbar som undersköterskor vid urologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

De som genomgår utbildningsprogrammet tar helt enkelt på sig VR-glasögon och gör sig redo för ett nytt arbetspass på sin vårdavdelning. De virtuella miljöerna ska efterlikna verkligheten så mycket som möjligt och vårdpersonalen ställs inför verkliga situationer där de måste använda händerna.

– Bland vårdpersonalen uppger fyra av fem att de skulle vilja förbättra sin handhygien och de vill att den ska baseras på fakta och forskning. Vi har samarbetat med beteendevetare, universitetssjukhus och experter inom handhygien för att tillhandahålla en evidensbaserad virtual reality-app som bidrar till att omsätta teorin i praktiken, säger Jenny Logenius, Global Brand Innovation Manager på Essity, som står bakom träningsprogrammet.

Utbildningen är kostnadsfri och finns att ladda ner på Google Play och App Store.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57