Från ovan. Färjenäsparken ska på sikt förvandlas till stadspark. Foto: Stadsutveckling Göteborg/Göteborg Stad

Här får västlänksträden nytt hem

Nu är arbetet med att förvandla Färjenäsparken på Hisingen till stadspark på gång. Samtidigt planteras ett fyrtiotal västlänksträd på platsen.

  • Publicerad 13:54, 1 feb 2021

Lite som att de är på spa jämfört med att stå i Göteborgs innerstad.

Färjenäsparken vid foten av Älvsborgsbron på Hisingssidan ska på sikt bli en plats att räkna med för såväl flanörer som sommarkonserter.

Planen är att parken på sikt ska bli en stadspark och ett komplement till Slottsskogens evenemangsyta och kunna ta emot upp till 25 000 besökare.

Äldsta göteborgaren ska ansiktslyftas

Men först ska Färjenäsparken byggas ut. I samma veva återplanteras flera träd som tagits ner runt om i centrala stan på grund av Västlänksbygget.

Nytt hem för västlänksträd

– Totalt har vi flyttat 327 träd som berörts av Västlänkens arbeten vid Centralen, Kvarnberget, Haga och Korsvägen. Av dessa har 200 sedan flytten huserat på plantskolan i Tollered, säger Örjan Stål, landskapsingenjör med specialisering på mark- och trädfrågor, Trafikverket.

Totalt ska ett 40-tal träd flyttas till Färjenäsparken och bland dem finns både lind, ek, oxel, hästkastanj, körsbär och ask.

Emma Johansson, som är projektledare från park- och naturförvaltningen menar att träden har goda förutsättningar på plantskolan.

– Lite som att de är på spa jämfört med att stå i Göteborgs innerstad. Därför kan vi nu få stora, välmående träd till de naturlika planteringarna som ramar in evenemangsytan, som ingår i utbyggnaden av Färjenäsparken, säger hon.

Oklart för etapp två

Under året ska även gräsmattor, blivande evenemangsytor, dräneras, jämnas ut och jord som bedömts som förorenad kommer att ersättas. Arbete beräknas var klart vid årsskiftet.

Nästa steg är bygga ut Färjenäsparken mot älven och längs strandpromenaden men i nuläget saknas tidsplan för den etappen.

Byggstart för Hisingens nästa skrapa

Mer om Färjenäs

Området har fått sitt namn från hemmanet Färjestaden (tilläggsplats förfärja), omnämnt sedan år 1600.

De första färjorna var roddfärjor, vilka senare ersattes av dragfärjor.

Källa: Wikipedia

Här kan ni läsa mer om stadens planer för Färjenäsparken: https://stadsutveckling.goteborg.se/farjenasparken/

Visa merVisa mindre

På sikt. Färjenäsparken ska bli en ny stadspark i likhet med Slottsskogen. Foto: Göteborgs Stad

Vi är GBG