Här finns Göteborgs första obemannade butiker

Med elsparkcyklar i varje gatuhörn, appar som levererar mat till dörren och paketutlämning i postboxar står det klart att vi i allt högre utsträckning kan välja att leva ett allt mer digitalt liv. Nu har även de första obemannade butikerna i Göteborg sett dagens ljus.

  • Publicerad 05:30, 28 jun 2021

Det har varit ett hårt jobb, men vi är väldigt stolta över konceptet vi arbetet fram.

På platsen där landmärket Juvelkvarnen tidigare tornade upp håller nu ett bostadskvarter på att växa fram. I huset bredvid den vita – nu rivna – silon öppnade företaget Trofeema i maj förra året Göteborgs första obemannade butik.

En butik där kunder kan slinka in och handla – utan att möta någon personal.

– Vi har arbetat med här projektet länge men att vi slutligen öppnade i pandemitider känns helt rätt så här i efterhand. Det är ett sätt att kunna gå och handla i lugn och ro utan att träffa för mycket folk i onödan, säger Viktoria Melander, som tillsammans med Lisa Eriksson är projektledare för Trofeemas butiker.

Obemannade butiker är just det som namnet skvallrar om – en butik som kunder kan gå in i och handla varor utan att stå i kö till kassan.

Öppet morgon till midnatt

Men helt utan personal är butiken så klart inte.

– Vi vill inte att kunderna ska få intrycket att butiken är övergiven och det motverkar vi genom att städa och fylla på med varor varje dag, säger Viktoria Melander.

Butikens hyllor är fulla med snacks och godis, men även basvaror och importerad pasta och olivolja från Italien. Det går även att hämta ut paket och köpa en kaffe på färskmalda bönor att ta med sig.

– Tillgänglighet och generösa öppettider var väldigt viktigt för oss. Och våra öppettider utnyttjas, vi har kunder från strax efter klockan sex på morgonen till midnatt, säger Viktoria Melander.

Det som möjliggör obemannade butiker är en rad olika tekniska lösningar. För att komma in i lokalen scannar man en QR-kod, som även tar kunden till en webbsida där man registrerar de varor man vill ha. Betalar gör man också via mobila betalningslösningar.

– En telefon krävs för att kunna använda butiken, men man behöver inte ladda ner någon app. Att det ska vara enkelt har varit viktigt för oss, säger Lisa Eriksson.

Så förhindras stölder

Teknik är även svaret på den mest frekvent ställda frågan; Hur förhindrar man stölder om ingen personal är på plats?

– Vi använder en smart och avancerad övervaknings- och identifieringsteknik som gör att vi kan följa det som händer inne i butikerna, säger Lisa Eriksson.

Fler av Trofeemas obemannade butiker kommer att poppa upp i staden, det finns i planerna.

– Det har varit ett hårt jobb, men vi är väldigt stolta över konceptet vi arbetat fram och vet är väldigt uppskattat av kunder så som fastighetsägare. Just nu söker vi fler lokaler att etablera oss i, säger Lisa Eriksson.

Obemannade butiker

Techjätten Amazon öppnade sin första obemannade butik 2016 i Seattle. Inledningsvis var det bara anställda som kunde använda den, men två år senare öppnades butiken upp för allmänheten.

I Sverige är det snarare i mindre orter som obemannade butiker börjar bli ett mer och mer vanligt inslag. Kedjan Lifvs, Coop och Ica är några av aktörerna som börjat etablera sig på marknaden. "Vårt koncept innebär att återinföra service där den behövs som mest" säger Daniel Lundh, en av grundarna av Lifvs i en intervju i Svenska Dagbladet.

Visa merVisa mindre

Här finns butikerna

• På Bratteråsgatan 58 öppnades Trofeemas första obemannade kvartersbutik.

• Butiken på Ostindiefararen 22 i Eriksberg öppnade i mars i år.

• Det senaste tillskottet är en butik nära Wieselgrensplatsen på Jöns Rundbäcks plats 9. Även den butiken öppnade i mars.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG