Här firar Frölunda Indians SM-guld 2018!

Här firar Frölunda Indians SM-guldet på Avenyn efter sjunde avgörande matchen mot Skellefteå. Såklart. Det är lagets femte SM-guld som har bärgats.

  • Publicerad 12:58, 4 maj 2018

Min relation till hockey är ungefär att jag som många andra tycker det är kul med de viktiga matcherna i VM. Men jag är inte så insatt i SHL, eller vad det heter…

Femte SM-guldet? Sjunde avgörande mot Skellefteå? 2018?

Nej, den mest fanatiske hockeysupporterna skakar på huvudet åt det. det var ju Växjö som vann med 4–0 i matcher mot, visserligen Skellefteå.

Dessutom: vem är ishockeyspelaren Filip Berg?

Jo, det kan avslöjas. SM-firandet utanför Lilla London vid Valand en frusen majkväll är inte riktigt på riktigt. Istället är det den första scenen av den nya romantiska komedin "Lyckligare kan ingen vara" som spelas in. Med Frölundaspelarna Sebastian Stålberg (ett SM-guld), Max Friberg och Ponthus Westerholm tillsammans med veteranen Niklas Andersson (två SM-guld) som statister.

En ny karriär på samma vis som bröderna Henrik och Joel Lundqvist skapat sig i reklamfilmens värld vid sidan om hockeyn...?

– Kanske det, skrattar Niklas Andersson.

Filip Berg är skådespelaren utan hockeybakgrund som i filmen är spelaren från Stockholm vars flickvän är höggravid mitt under brinnande slutspel. Vad kommer först: hockeyn eller familjen? SM-guldet eller det förstfödda barnet?

– Min relation till hockey är ungefär att jag som många andra tycker det är kul med de viktiga matcherna i VM. Men jag är inte så insatt i SHL, eller vad det heter, säger Filip Berg, som spelade den unge Ove i Oscarsnominerade och Guldbaggevinnande "En man som heter Ove".

Den 1,88 meter långe 31-åringen har annars storleken och längden för att passa som tung forward. Men kunnandet saknas helt.

– Jag har aldrig spelar frivilligt. För mig har det mer handlat om basket, erkänner han.

– Ska jag göra scener med Frölunda på is får det nog vara utanför kameran.

Men fira SM-guld med Frölundaspelare och några medlemmar ur supporterklubben Goa Gubbar var inget problem.

– Frölunda har varit enormt samarbetsvilliga, säger producenten Annica Belander Rune, som låg bakom just "En som som heter Ove".

"Lyckligare kan ingen vara" är tänkt som en familjefilm, som i handling och tilltal ska spänna över generationer. Det gemensamma temat är kärlek, ifrågasättandet av relationer, allt med hög igenkänningsfaktor, enligt regissör Staffan Lindberg.

– Kärlek är enda sätter att orka, säger han vilken som manusförfattare har lagt pusslet som ska förena de många par och karaktärer vars vägar korsas i filmen.

– Det finns en finess med det och det är att man kan berätta om en karaktär via en annan.

För Staffan Lindberg har skrivandet varit både lustfyllt och ångestladdat. Först strax innan nyår blev manuset färdigt, efter att han varit i kontakt med en konsulent från Svenska Filminstitutet, som rynkade på näsan åt iden.

– Dagen efter vaknade jag, skrev färdigt, hade sedan ett genomdrag och fick finansiering till filmen, säger han nöjt.

Lyckligare kan ingen vara

Är: Svensk dramakomedi, som just nu spelas in med spelplatser i Göteborg, Stockholm och New York.

Regi: Staffan Lindberg, som också skrivit manus.

Roller: Har Filip Berg, Helena af Sandeberg, Rolf Bergqvist, David Hellenius, Adam Lundgren, Sanna Sundqvist, Celie Sparre och Eagle-Eye Cherry. I biroller även Frölundaspelarna Ponthus Westerholm, Sebastian Stålberg och Max Friberg samt förre spelaren Niklas Andersson.

Premiär: Planeras till kring jul 2018.

Influenser: "Love actually", "Short cuts", "Taxi driver" med flera...

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57