Här firar Frölunda Indians SM-guld 2018!

Här firar Frölunda Indians SM-guldet på Avenyn efter sjunde avgörande matchen mot Skellefteå. Såklart. Det är lagets femte SM-guld som har bärgats.

  • Publicerad 12:58, 4 maj 2018

Min relation till hockey är ungefär att jag som många andra tycker det är kul med de viktiga matcherna i VM. Men jag är inte så insatt i SHL, eller vad det heter…

Femte SM-guldet? Sjunde avgörande mot Skellefteå? 2018?

Nej, den mest fanatiske hockeysupporterna skakar på huvudet åt det. det var ju Växjö som vann med 4–0 i matcher mot, visserligen Skellefteå.

Dessutom: vem är ishockeyspelaren Filip Berg?

Jo, det kan avslöjas. SM-firandet utanför Lilla London vid Valand en frusen majkväll är inte riktigt på riktigt. Istället är det den första scenen av den nya romantiska komedin "Lyckligare kan ingen vara" som spelas in. Med Frölundaspelarna Sebastian Stålberg (ett SM-guld), Max Friberg och Ponthus Westerholm tillsammans med veteranen Niklas Andersson (två SM-guld) som statister.

En ny karriär på samma vis som bröderna Henrik och Joel Lundqvist skapat sig i reklamfilmens värld vid sidan om hockeyn...?

– Kanske det, skrattar Niklas Andersson.

Filip Berg är skådespelaren utan hockeybakgrund som i filmen är spelaren från Stockholm vars flickvän är höggravid mitt under brinnande slutspel. Vad kommer först: hockeyn eller familjen? SM-guldet eller det förstfödda barnet?

– Min relation till hockey är ungefär att jag som många andra tycker det är kul med de viktiga matcherna i VM. Men jag är inte så insatt i SHL, eller vad det heter, säger Filip Berg, som spelade den unge Ove i Oscarsnominerade och Guldbaggevinnande "En man som heter Ove".

Den 1,88 meter långe 31-åringen har annars storleken och längden för att passa som tung forward. Men kunnandet saknas helt.

– Jag har aldrig spelar frivilligt. För mig har det mer handlat om basket, erkänner han.

– Ska jag göra scener med Frölunda på is får det nog vara utanför kameran.

Men fira SM-guld med Frölundaspelare och några medlemmar ur supporterklubben Goa Gubbar var inget problem.

– Frölunda har varit enormt samarbetsvilliga, säger producenten Annica Belander Rune, som låg bakom just "En som som heter Ove".

"Lyckligare kan ingen vara" är tänkt som en familjefilm, som i handling och tilltal ska spänna över generationer. Det gemensamma temat är kärlek, ifrågasättandet av relationer, allt med hög igenkänningsfaktor, enligt regissör Staffan Lindberg.

– Kärlek är enda sätter att orka, säger han vilken som manusförfattare har lagt pusslet som ska förena de många par och karaktärer vars vägar korsas i filmen.

– Det finns en finess med det och det är att man kan berätta om en karaktär via en annan.

För Staffan Lindberg har skrivandet varit både lustfyllt och ångestladdat. Först strax innan nyår blev manuset färdigt, efter att han varit i kontakt med en konsulent från Svenska Filminstitutet, som rynkade på näsan åt iden.

– Dagen efter vaknade jag, skrev färdigt, hade sedan ett genomdrag och fick finansiering till filmen, säger han nöjt.

Lyckligare kan ingen vara

Är: Svensk dramakomedi, som just nu spelas in med spelplatser i Göteborg, Stockholm och New York.

Regi: Staffan Lindberg, som också skrivit manus.

Roller: Har Filip Berg, Helena af Sandeberg, Rolf Bergqvist, David Hellenius, Adam Lundgren, Sanna Sundqvist, Celie Sparre och Eagle-Eye Cherry. I biroller även Frölundaspelarna Ponthus Westerholm, Sebastian Stålberg och Max Friberg samt förre spelaren Niklas Andersson.

Premiär: Planeras till kring jul 2018.

Influenser: "Love actually", "Short cuts", "Taxi driver" med flera...

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11